Contraofensiva ucraineană câștigă teren. Rușii părăsesc linia Surovikin

Contraofensiva ucraineană câștigă teren. Rușii părăsesc linia SurovikinSursa foto: Facebook- Volodimir Zelenski

Contraofensiva ucraineană întâmpină probleme serioase pe câmpul de luptă din cauza numărului mare de mine personal și anti-tanc, pe care forțele Kremlinului le plasează haotic. Cu toate acestea, Kievul spune că se înregistrează progrese.

Armata  Rusiei face tot posibilul pentru securizarea liniilor de apărare din teritoriile sudice ale Ucrainei. Potrivit Nataliei Humeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud”, invadatorii ruși minează teritoriile aflate la sudul liniilor de apărare ca urmare a faptului că ucrainenii vor sparge apărarea rusă.

„Acum încearcă să întărească apărarea cu ajutorul structurilor din beton armat. Rușii vor să sape mai departe și să-și consolideze pozițiile în teritoriile capturate. În același timp, observăm aceste lucrări la a doua și a treia linie a apărării lor. Ei înțeleg că în curând vor trebui să se retragă la a treia”, a spus Humeniuk.

Câte persoane știu exact data la care va începe contraofensiva ucraineană. Secretar de stat: „Așteptarea morții este mai rea decât moartea”

Sursa foto: Volodimir Zelenski - Facebook

Contraofensiva ucraineană, încetinită de minele plasate haotic

Minele personale și antitanc sunt cea mai mare provocare pentru trupele lui Volodimir Zelenski. Presupusele rute de atac au fost înțesate cu o cantitate impresionantă de explozibil. Strategia Rusiei a încetinit considerabil ritmul contraofensivei ucraine. Au trecut șase săptămâni fără ca armata ucraineană să înregistreze un succes semnificativ. Durata mare de livrare a armelor occidentale este principalul motiv pentru care forțele ucrainene nu reușesci să străpungă liniile de apărare a inamicului.

Astfel, rușii profită și își pregtăesc liniile defensive. Pe de altă parte, un câmp de luptă minat excesiv pune probleme și inamicului rus. Pentru a atinege obiectivele asumate în cadrul Operațiunii Speciale de Eliberare, trupele Kremlinului vor fi nevoite să treacă din nou pe lina Surovikin, situată în sudul Ucrainei de la Nipru la Donețk.

Mark Voyager, fost cosilier pentru afaceri ruse al generalului Ben Hodges, subliniază faptul că rușii au minat atât de mult sudul încât nici ei nu pot avansa.

Forțele lor vor ajunge în aceleași câmpuri minate pe care le-au așezat atât de greu, atât de masiv în sud. Dacă ne imaginăm că ofensiva ucraineană se va opri, chiar dacă rușii ar vrea să contraatace, nu cred că ar putea să o facă acum cu toate fortificațiile grele și câmpurile minate pe care le au acolo, a explicat Voyager.

Strategia haotică a Rusiei

Analistul Erik Kramer, directorul Grupului de Sprijin pentru Apărare al Ucrainei, menționează, la rândul său, că plasarea haotică a minelor va cauza în cele din urmă probleme pentru armata Rusiei, mai ales că zonele minate nu sunt cartografiate.

„În prima linie, spune că „plasarea minelor rusești este extrem de întâmplătoare și le-ar putea cauza probleme”. „Problema cu toate aceste câmpuri minate este că rușii nu fac hărți cu zonele minate. În Occident, în SUA, ori de câte ori așezăm un câmp de mine, trebuie să existe o hartă extinsă care să fie oferită tuturor, în special forțelor prietene. Trebuie să fi fost 10 sau 15 mine antipersonal aruncate pe pământ, peste tot, una lângă cealaltă. Le-au pus și în copaci”,  a conchis analistul militar, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News