Contractele in alb care l-au "ingropat" pe Morega

Contractele in alb care l-au "ingropat" pe Morega

Institutiile de stat din Gorj conduse de membrii PNL au primit cereri de sponsorizare in alb, semnate de "baronul" Dan Ilie Morega, pe care urmau sa treaca doar suma.

Baronul liberal de Gorj Dan Ilie Morega a impartit contracte de sponsorizare in alb institutiilor de stat din judet, in care directorii acestora trebuiau doar sa treaca suma. Documentele ajungeau la „descentralizate” gata semnate de Morega si stampilate cu parafa PNL Gorj.

„Evenimentul zilei” a intrat in posesia unui astfel de contract in alb de la una dintre institutiile de stat conduse de membri PNL. Liberalul, in prezent anchetat de DNA pentru obtinere de foloase necuvenite pentru partid de la societati sau institutii ale statului, neaga acuzatiile si veridicitatea documentului.

Sponsori de stat

Prin contract, in care filiala Gorj a PNL apare ca beneficiar, „sponsorul” isi ia angajamentul sa plateasca o suma de bani intr-un cont bancar. „Sponsorii” carora le-au fost trimise astfel de contracte - ce poarta stampila filialei PNL din Gorj - sunt institutii de stat descentralizate din judet.

Un director dintr-o institutie locala, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a confirmat pentru EVZ ca a primit un astfel de contract de sponsorizare in alb, semnat si stampilat. Acesta ne-a mai declarat ca documentul era destinat institutiei, si nu angajatilor care detineau si calitatea de membru PNL.

Morega a negat veridicitatea contractului semnat si stampilat in alb, aflat in posesia EVZ, dar si mai vechile acuzatii legate de sedinta judeteana de partid. „Nu exista asa ceva. Morega nu a facut niciodata asemenea lucru. E o facatura a dumneavoastra”, a spus liberalul, sustinand ca nu a luat niciodata bani de la stat.

Liderul PNL a admis totusi ca a semnat contracte de sponsorizare in alb care mai departe au fost completate de administratorul financiar al filialei, dar a negat ca acestea ar fi fost destinate si institutiilor de stat.

Gasit nevinovat de partid

Cotizatiile pentru partid de la institutiile statului l-au adus pe Dan Ilie Morega in mijlocul unui scandal declansat in luna martie. Atunci, Realitatea TV a facut publica o inregistrare audio a unei sedinte de partid. Din discutii reiese ca Morega ii chestiona pe sefii unor institutii si societati de stat in legatura cu anumite sume de bani restante catre partid.

Dupa scandalul iscat de difuzarea materialului, PNL si DNA au declansat fiecare cate o ancheta proprie. In timp ce colegii de partid ai lui Morega l-au gasit nevinovat si doar l-au suspendat pentru o luna, procurorii au fost de alta parere, iar la sfarsitul lunii aprilie au inceput urmarirea penala impotriva liderului PNL.

„Din probele administrate a rezultat ca (...) invinuitul Morega Ilie Dan si-a folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid, constand in sume de bani solicitate de la persoane care detineau functii de conducere la diferite institutii publice sau societati comerciale cu capital integral de stat”, se mentiona intr-un comunicat al DNA.

Donatii de la slujbasi Morega a negat acuzatiile, calificand aparitia inregistrarii drept o inscenare a PD. Ulterior, el a admis ca sedinta a avut loc si ca discutiile au fost reale, insa a sustinut ca sumele cerute reprezentau cotizatii ale membrilor de partid din acele institutii. 

Aceasta varianta a fost infirmata pentru EVZ de unul dintre liberalii participanti la sedinta, seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Gorj, Petre Tomoiu, singurul care a admis ca Morega a facut presiuni asupra directorilor de institutii din judet.

„Tot ce va pot spune este ca nu putea fi vorba despre cotizatii pentru ca nu ating sume atat de mari si pentru ca nu intra in atributia unui director de institutie sa stranga cotizatii. Nici donatii nu puteau sa fie, pentru ca donatiile nu sunt sume prestabilite. Ca atare, eu nu ma pot pronunta, trageti dumneavoastra concluziille”, a spus Tomoiu. Acesta a mai precizat ca sumele rostite de Morega in sedinta erau cuprinse intre 40 si 250 de milioane de lei vechi.

Care e suma corecta pentru partid?

Intrebat daca o cotizatie a unui membru de partid poate sa atinga suma de 175 de milioane de lei vechi, una dintre sumele pe care liderul PNL le-a enumerat in timpul sedintei, Morega a raspuns initial afirmativ, precizand ca o cotizatie poate reprezenta pana la sapte la suta din salariu. A

revenit insa imediat asupra afirmatiei, spunand ca in sedinta a facut probabil o greseala de exprimare cand a rostit cifra de 175 de milioane. A adaugat ca sumele pe care le spunea in timpul sedintei erau restante din cotizatiile de partid, din acest motiv atingeau cifre atat de ridicate.

Liberalii isi apara „oaia neagra” Vicepresedintele liberal Varujan Vosganian s-a aratat sceptic in privinta noilor acuzatii facute impotriva lui Morega, declarand ca ii vine greu sa creada ca liderul gorjean ar fi cerut institutiilor de stat sa verse bani in vistieria partidului.

„Daca apare vreo solicitare, noi verificam. Mie mi se pare fara sens asa ceva, pentru ca nu cred ca un om cu experienta si pregatirea lui Morega nu stie ca o institutie de stat nu are voie, prin lege, sa faca asa ceva. Pana nu am dovada, nu cred o iota”, a spus Vosganian ieri, contactat telefonic de „Evenimentul zilei”.

Presedintele Comisiei Centrale de Cenzori a PNL, Antonel Tanase, care a condus echipa trimisa de partid in Gorj pentru a cerceta acuzatiile aduse liderului de filiala in martie, a declarat ieri pentru EVZ ca, in cazul in care DNA il va gasi vinovat pe Morega, acesta va fi exclus din partid. „N-am cum sa comentez acuzatiile pentru ca n-am vazut documentul. Dar daca este asa cum spuneti, e nelegal”, a spus Tanase.

Raportul comisiei din luna martie, predat dupa o singura zi de ancheta, mentioneaza ca filiala PNL Gorj a Partidului Liberal nu a incasat sume de bani in mod ilegal si ca nu au fost gasite abateri de la Legea finantarii partidelor politice sau de la Legea contabilitatii.

„Restul e treaba organului de stat. Daca il gaseste vinovat, sa-l condamne, si noi o sa-l excludem din partid. Daca nu, inseamna ca au fost aduse acuzatii nefondate impotriva sa”, a spus Tanase.

CONTRACT CU STATUL

Fiica lui Morega, avocata de spital prin influenta tatalui Avocata Diana Raducan Morega, fiica sefului PNL Gorj Dan Ilie Morega, a reprezentat Spitalul de Pneumoftiziologie din localitatea Dobrita timp de cinci luni, desi unitatea avea un jurist.

Surse din PNL au declarat pentru „Evenimentul zilei” ca acest contract, reziliat in februarie, a fost castigat datorita influentei tatalui sau. Diana Morega a negat acuzatiile, spunand ca nu este in niciun fel implicata in politica si nici semnarea, nici rezilierea contractului nu au avut legatura cu tatal sau. „Pozitia tatalui meu nu conta, n-avea tata ce sa caute in contractul meu”, a spus avocata. Suma incasata lunar de Diana Raducan Morega pentru serviciile prestate era de 900 de lei.

Juristul spitalului din acea perioada, Calin Simionescu, un apropiat al lui Ilie Morega si membru al PNL, a spus ca a apelat la ajutorul unui cabinet de avocatura pentru ca volumul de munca era foarte mare si el nu avea experienta necesara pentru litigiile spitalului. „Spitalul avea, si inca are, datorii insemnate catre furnizori, in principal catre cei de medicamente si de alimente”, sustine Simionescu, acum director administrativ interimar al spitalului.

Juristul spune ca a facut cereri de oferta catre alte cabinete de avocatura din Gorj si, dintre cele trei primite, a ales-o pe cea a cabinetului de avocatura al fiicei sefului sau de partid, pentru ca, spune el, era cea mai avantajoasa. In acea perioada, directorul spitalului era un alt membru PNL, Cristian Radu Tudose, care afirma insa ca nu a aflat despre contractul cu Diana Morega decat dupa semnarea lui.  (Andreea Pocotila) Infruntat de tanara generatie

Seful tinerilor liberali, dat afara din partid dupa o scrisoare trimisa lui Morega

Horatiu Gorun, presedintele Tineretului National Liberal (TNL) Gorj, i-a adresat luni o scrisoare publica presedintelui organizatiei PNL Gorj, Dan Ilie Morega, prin care ii cere demisia din functie.

„Draga tovarase Morega”, asa isi incepe Horatiu Gorun epistola, facand trimitere la trecutul de comunist al liderului liberalilor gorjeni si la titlurile de erou al muncii socialiste obtinute de acesta.

Tot luni, dar pe seara, Horatiu Gorun, presedinte al TNL, si Eduard Ladaru, liderul studentilor liberali, au fost dati afara la propunerea presedintelui PNL Gorj, Dan Ilie Morega. Acesta i-a acuzat de mai multe ori ca ei au inregistrat sedinta de Birou Politic din luna martie, in urma careia s-a ales cu dosar penal la DNA.

Liderul PNL le-a transmis in repetate randuri celor doi ca sunt banuiti ca au contribuit la stricarea imaginii sale si ca va demonstra acest lucru. In sedinta de luni, comisia a stabilit ca Horatiu Gorun si Eduard Ladaru au fost implicati in efectuarea inregistrarii.

Gorun a precizat ca se astepta se fie exclus, motiv pentru care nici nu si-a mai depus candidatura pentru un nou mandat in fruntea tinerilor liberali gorjeni. Eduard Ladaru va contesta la Organizatia Centrala decizia excluderii sale.

In scrisoarea in care liderul filialei Gorj a Tineretului National Liberal, Horatiu Gorun, i se adreseaza lui Dan Ilie Morega cu apelativul „tovarase”, „baronului” de Gorj i se reproseaza in termeni duri ca a adus filiala in cea mai dramatica situatie de dupa 1990.

„V-ati batut joc de valorile liberale si ati ingropat spiritul democratic in partid, folosindu-va de mijloace specifice fostei Securitati cu care va bateti cu „boltarul in piept” ca nu ati colaborat. Oare?”, spune Gorun in scrisoare.

Documentul il acuza pe liderul gorjean de indepartarea din partid a celor care s-au opus practicilor impuse de el, de refuzul unui dialog constructiv cu liberalii care au o viziune diferita si de dorinta apriga de a ramane la putere cu orice pret.

„Sunteti ca un calator turmentat care se urca cu „nasul” in orice tren in speranta ca unul il va duce la destinatie (puterea)”, scrie Gorun, referindu-se la traseul politic al lui Morega, un fost membru al Partidului Comunist care, dupa ‘89, a trecut prin mai toate partidele post-decembriste, inclusiv PSD si PRM.

Numindu-l „regele neincoronat al terorii cooperatiste in Gorj”, Gorun il califica pe Morega drept „maestrul traseismului politic, adept al plecaciunilor neconditionate si nenumarate in fata sefilor”.

Pleiada de acuze se incheie cu solicitarea demisiei lui Morega din functia de presedinte al PNL Gorj, precum si din calitatea de membru de partid, in numele tuturor liberalilor „carora le este teama sa vorbeasca”.

„Probabil „curajul si demnitatea” dumneavoastra nu va vor lasa sa faceti acest lucru, iar barbatia dumneavoastra va duce la o excludere urgenta a mea (...) pentru faptul ca am spus lucrurilor pe nume si am refuzat sa fiu un spectator ce va aplauda fiecare „mareata realizare”„, isi incheie autorul pledoaria, semnandu-se „Horatiu Gorun, inca membru liberal”. (Alin Ion, Andreea Pocotila)

Ne puteți urmări și pe Google News