Contractele "baietilor destepti" pun economia in pericol
- Adam Popescu
- 20 august 2007, 03:02
Tudor Serban, director de dezvoltare al Electrica SA, afirma ca semnarea acestor contracte cu firme privilegiate a dezavantajat Electrica SA, care a importat energie din Transnistria.
Tudor Serban, director de dezvoltare al Electrica SA, este unul dintre putinii oficiali si experti din sistemul energetic care vorbeste deschis despre consecintele secetei si critica dur contractele „baietilor destepti”.
EVZ: Care sunt consecintele secetei asupra sistemului energetic? Tudor Serban: Prima consecinta negativa este ca, in aceasta perioada, trebuiau sa se faca rezervele pentru iarna. Tinand cont ca acum consumul a fost foarte ridicat, termocentralele trebuie sa lucreze la capacitate maxima si, in felul asta, se reduce posibilitatea ca ele sa intre intr-o revizie programata in aceste luni.
A doua consecinta este legata de debitele apelor, care trebuie sa fie atent controlate, pentru ca altfel intram cu o rezerva de apa insuficienta in iarna. A treia consecinta: s-a vazut ce s-a intamplat in Bucuresti in perioada de canicula, atunci cand consumul a crescut foarte mult si instalatiile au intrat in suprasarcina.
Care sunt motivele pentru care Romania a ajuns sa importe curent din Transnistria? Principalul motiv a fost acela ca Electrica SA nu a avut contracte suficiente pentru urmatoarele luni. Am fost nevoiti sa ne rezolvam singuri situatia. Am apelat la aceasta metoda, o insula de aproape 100 megawati, care nu reprezinta mult pentru Romania, insa pentru Electrica, in perioada asta, a insemnat ceva.
De ce nu sunt contracte suficiente? Contractele trebuia sa fi fost facute la inceputul anului. Noi trebuia sa asiguram energie prin cele patru filiale, Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord. Insa, in perioada in care noi trebuia sa avem asigurate aceste contracte a existat un alt contract mai vechi care ne-a afectat. Noi nu am mai fost in masura sa luam energie decat foarte putina de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Termoelectrica.
Electrica, dezavantajatade contractele bilaterale
Au contribuit contractele „baietilor destepti” la aceasta situatie de criza? Indirect, da. Ele au fost facute pe lunga durata si nu s-au avut in vedere seceta, inundatiile etc. Electrica a fost „vaduvita” de niste contracte avantajoase de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Cum comentati faptul ca, in acest context, Hidroelectrica livreaza energie pe acele contracte bilaterale, ale „baietilor destepti”, intr-o situatie de seceta? Lucrul acesta se rasfrange negativ asupra consumatorilor-captivi si asupra unei bune parti din consumatorii eligibili, care nu pot sa achizitioneze energie mai ieftina. Tot „jocul” s-a mutat pe piata contractelor bilaterale si pe piata de a doua zi, de la OPCOM (bursa de energie). Electrica trebuie sa participe zilnic la aprovizionarea de contracte.
Nu cumva statul cumpara energie scumpa facuta tot de stat prin intermediari? In momentul de fata, da. Electrica, cu filialele pe care le mai are, este companie de stat. Piata s-a liberalizat, iar piata libera este foarte scumpa. Pentru ca nu s-a publicat care este piata contractelor „interesante”, ca sa zic asa, dupa parerea mea, 30-40a din piata „interesanta” este deja cumparata. O parte din energie merge afara, o parte in interior, insa numai la anumiti consumatori care au avut privilegiul de a achizitiona energie mai ieftin.
Inchiderea reactoarelor se lasa cu scumpiri la iarna Ati spus ca o parte din energia ieftina din contractele „baietilor destepti” merge afara, la export. Este corect, in aceasta situatie de criza, ca statul sa le livreze energie ieftina pentru ca ei s-o exporte, iar Electrica sa cumpere la preturi mai mari de pe bursa? Corect nu este. Asta este situatia! Faptul ca piata libera nu a fost transparenta la inceput si s-a bazat pe intelegeri intre un producator si un eligibil a dus la aceasta situatie.
Ce credeti ca se va intampla la inceputul lunii septembrie, cand autoritatile au prognozat cele mai scazute cote ale Dunarii si este posibil sa inchidem temporar si productia de energie nucleara? Daca un astfel de scenariu se va intampla, e clar ca hidrocentrala Portile de Fier va trebui sa-si reduca productia, pentru ca ea nu „stie” sa lucreze la cote foarte scazute ale Dunarii. Atunci, probabil, va fi o problema cu energia. In mod normal, exportul ar trebui sa fie limitat la nivel minim.
Care vor fi consecintele pentru piata interna daca vom inchide temporar Cernavoda? Prima consecinta: Portile de Fier nu mai pot functiona la capa-citate normala. Apoi, la centrala nucleara, la scaderea foarte mare a cotelor Dunarii, nivelul apei de racire este foarte scazut. Nu vreau sa iau in calcul si o „iesire” din productie a grupurilor de la Cernavoda. Daca se intampla si lucrul asta, atunci lipsa de energie trebuie suplinita din termocentralele care produc pe baza de gaz si de carbuni.
Asta inseamna gaze si pacura, inseamna punerea in functiune a celor patru termocentrale ale Termoelectrica, ce sunt cele mai scumpe, astfel incat la bursa de energie se va achizitiona electricitate la preturile cele mai mari posibile.
TRAIAN OPREA, DIRECTORUL HIDROELECTRICA
„Eu nu cunosc „baieti destepti” sau prosti”
Directorul Oprea ne-a raspuns la cateva intrebari.O situatie rara pentru ca, de luni intregi, refuza sa raspunda oricarei solicitari venite din partea „Evenimentului zilei”. Dialogul cu Traian Oprea s-a derulat in mare viteza, pe holurile OPCOM, la iesirea de la o conferinta de presa.
EVZ: Care sunt pierderile de energie ca urmare a secetei? Traian Oprea: Noi nu pierdem, nu producem. Toate... care sunt in jur de 13-15 procente. Fata de productia anului 2007.
Cantitatea de 20a redusa din contractele bilaterale...Sunt contractele de pe piata libera.
Cele cu „baietii destepti”? Eu nu cunosc „baieti destepti” sau prosti. Sunt toti semnatari de contracte.
Care este valoarea acestor reduceri? O zi buna! La revedere!
DIAGNOSTIC
„Bilantul Hidroelectrica este negativ!”
Ne astepta o criza energetica in plina iarna dupa aceasta seceta? Daca iarna va fi grea, intr-adevar, vom avea probleme. Iarna, termocentralele sunt importante, iar termocentrale inseamna rezerve de carbune, gaze si pacura.
Cum va reusi statul sa onoreze cotele de energie contractate in avans prin contractele „baietilor destepti”? Statul, la ora actuala, nu poate sa intervina decat daca va lua niste decizii vizavi de piata, vizavi de aceasta situatie speciala de anulare a contractelor prin decretarea unei stari speciale. Altfel, statul nu mai are niciun fel de parghie.
Concret: daca se inchide temporar centrala nucleara de la Cernavoda, se impune anularea contractelor „baietilor destepti”? Anularea contractelor se poate face numai prin decretarea unei situatii speciale. Sau daca statul va considera ca aceste contracte au fost incheiate ilegal. Aceasta ilegalitate inca nu s-a demonstrat. Statul poate sa intervina cand va fi un scenariu pe care nu as vrea sa-l traiesc: Portile de Fier sa nu functioneze, la fel si reactoarele de la centrala nucleara, volum foarte scazut in principalele lacuri de acumulare, statul poate sa intervina sa anuleze pe o perioada aceste contracte, urmand ca ele sa-si continue functionarea in momentul in care situatia se va redresa.
Cat stiti ca pierde Hidroelectrica din cauza secetei? Nu am o astfel de situatie. Castiga atunci cand are apa si a castigat atunci cand s-au facut contractele, pentru ca ele s-au facut la valori putin mai mari decat cele la care era obligata sa iasa pe piata interna.
Totusi, Hidroelectrica este un bun public, aceste centrale au fost create prin eforturi foarte mari ale intregului sistem energetic. Cand au fost create Portile de Fier si alte centrale hidro, aceste investitii au blocat investitiile din zona distributiei si din alte zone termo.
Hidroelectrica este perla sistemului energetic, dar crearea ei nu s-a facut doar prin eforturile salariatilor Hidroelectrica, ci ale intregului popor.
Cam astea au fost eforturile la timpul respectiv, iar acum, ei au vandut energie putin mai scumpa „baietilor destepti”, dar au fost nevoiti, iarna trecuta si iarna aceasta, sa cumpere energie de la Termoelectrica la preturile cele mai ridicate. Bilantul Hidroelectrica este negativ. Daca nu ploua, si nu stii cand o sa ploua, cum poti sa te arunci la niste contracte pe zeci de ani?
Exista niste legi nescrise: daca vrei sa dai posibilitatea sa traiasca si celui care vine dupa tine, trebuie sa judeci corect. Asta este problema acestor contracte de lunga durata. Contractele acestea pun in mare pericol functionarea normala a economiei de piata in Romania.
Combinate care consuma foarte mult, nu au energie la un pret corespunzator, consecintele asupra intregii economii - si pe orizontala, si pe verticala - sunt de necalculat. Orice avantaj pe care unul si-l insuseste pe un termen lung, obtinand energie ieftina, se rasfrange negativ asupra celorlalti, asupra dezvoltarii si cresterii economice. Energia este materia prima pentru toti producatorii, iar efectul in lant al acestui fenomen este foarte mare..
CV
Lucreaza de peste 30 de ani in sistemul energetic
Tudor Serban este inginer, doctorand la Institutul Politehnic Bucuresti. Lucreaza in domeniul energetic din 1973. A fost director al companiei Electrica SA Bucuresti cand facea parte din Conel SA, in 1998.
Apoi a preluat functia de director general al Electrica SA pe toata tara. Din luna mai 2005, este directorul Directiei de Tehnica Dezvoltare. A publicat 30 de articole in reviste de specialitate. In 1992 a realizat o inovatie - „Tehnologii pentru revizia si reparatia intrerupatoarelor de 750 kV de tip VVN”.