Continuaţi reformele pentru a ieşi din criză!

Continuaţi reformele pentru a ieşi din criză!

Greul nu a trecut, chiar dacă am scăpat de recesiune. Oamenii de afaceri recomandă autorităţilor să nu dea drumul risipei bugetare

Vestea bună a venit, însă nu e timpul să dormim, îi avertizează oamenii de afaceri pe politiceni şi autorităţi. Intrarea economiei pe un făgaş ascendent, ca urmare a înregistrării a două trimestru cu plus a produsului intern brut, trebuie consolidată, întrucât pericolele să ne întoarcem din nou în recesiune sunt reale. Industria a scăzut în prima parte a trimestrului II din 2011, iar exporturile se simt deja ameninţate de aprecierea leului, spun analiştii.

"Trebuie să continuăm reformele, să respectăm acordul cu FMI şi să rămânem cu picioarele pe pământ. Trebuie să evităm repetarea greşelilor din 2007-2008, care ne-au afectat probabil mai mult decât criza mondială", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Mai mult, românii nu trebuie să aibă impresia că efectele situaţiei relativ pozitive a economiei româneşti din prezent se va oglindi prea curând în buzunarele lor. Totuşi, este de aşteptat ca trimestrele trei şi patru ale anului în curs să fie mai bune decât trimestrul I, însă încă sub potenţial, adaugă Anghel.

Locurile de muncă nu apar peste noapte

Şi analistul Bogdan Baltazar spune că, pentru a fi sigur că trendul în ceea ce priveşte PIB-ul va continua să fie unul ascendent, statul ar trebui să insiste pe politicile de disciplinare financiară, dar şi de sprijinire a firmelor private.

"Suntem abia la jumătatea drumului şi o creştere economică de 1,5% în 2011 şi în jur de 3,5% în 2012, aşa cum arată prognozele în acest moment, nu ne vor permite creşterea nivelului de trai prea rapid, dacă vrem ca acest lucru să se producă în mod sustenabil", precizează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

De asemenea, trebuie precizat că măsurile de ajustare adoptate deja în sectorul bugetar ne-au poziţionat pe o traiectorie de consolidare fiscală, care însă nu s-a încheiat, iar abandonarea acestora nu ar face decât să ne scoată de pe această traiectorie şi chiar să ne plaseze din nou pe una nesustenabilă.

Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), contrar aşteptării multora dintre români, anunţul ieşirii din recesiune nu va crea premisele unui grad mai mare de ocupare al locurilor de muncă şi, implicit, de scădere a şomajului.

Companiile, crede acesta, nu vor proceda la angajări masive şi este de aşteptat ca majoritatea să rămână cu exact acelaşi număr de angajaţi cu care au reuşit să-şi stabilieze situaţia.

"Experienţa statelor care au ieşit din recesiune încă din primul sau al doilea trimestru al anului trecut arată că reluarea angajărilor într-un ritm mai susţinut nu prea se întâmplă la mai puţin de 18 luni de la momentul intrării economiei pe plus", adaugă Pârvan. Pe de altă parte, acesta mai spune că evoluţia pozitivă a PIB se datorează, în mare măsură, industriei şi exporturilor, sectoarele construcţiilor şi comerţului fiind încă afectate la nivelul trimestrului I din 2011.

Patronii aşteaptă dezgheţarea creditării

În ceea ce priveşte prognoza pentru restul anului, reprezentantul AOAR este de părere că aceasta are slabe şanse să fie una pozitivă în contextul actualelor politici ale guvernului şi ale Băncii Naţionale. "O mare problemă continuă să fie accesul la creditare, iar politicile BNR, cel puţin în ceea ce priveşte cursul de schimb, susţinut total nerealist, nu garantează o continuare a trendului economic ascendent", a precizat Pârvan.

Chiar dacă economia a ieşit din recesiune, această creştere nu a inclus şi sectorul construcţiilor, cel care în trecut avea cea mai mare contribuţie în formarea PIBului, spune Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). "Statisticile pe construcţii sunt tot pe scădere şi situaţia este tot sumbră. Noi am sperat că sectorul construcţiilor va salva economia de la recesiune, dar nu a fost aşa", a spus Iftime.

Răzvan Niculescu- Aron, prim-vicepreşedintele PSC, nu consideră că am ieşit din recesiune, dar vede cu optimism entuziasmul guvernanţilor. "Dacă tot am ieşit din recesiune, poate că vor căuta să stimuleze şi sectorul construcţiilor. Ar trebui să se asigure măcar partea de cofinanţare pe proiecte europene. Şi bulgarii ne-au întrecut la absorbţia fondurilor. În plus, sunt licitaţii care trenează şi unele care au fost anulate. Ar trebui grăbit şi transparentizat procesul de adjudecare a acestora", a subliniat Niculescu-Aron.

Cel care a anunţat încă din februarie că la 31 martie vom ieşi din recesiune, premierul Emil Boc, a spus ieri că "nu avem voie să cădem în patima populismului, ci avem nevoie de realism".

5 lucruri pentru consolidarea creşterii

  • Dezgheţarea creditării
  • Absorbţia fondurilor UE
  • Continuarea reformelor
  • Promovarea exporturilor
  • Atragerea investiţiilor străine

5 pericole care ne pot întoarce în recesiune

  • Majorarea salarilor şi pensiilor fără acoperire financiară
  • Influenţa cursului leu/euro asupra exporturilor
  • Criza preţurilor alimentare
  • Scăderea industriei mondiale, inclusiv a României
  • Producţie agricolă sub aşteptări

CE TREBUIE FĂCUT "O mare problemă continuă să fie accesul la creditare. Reluarea angajărilor nu apare prea curând." CRISTIAN PÂRVAN, secretar general AOAR "Dacă tot am ieşit din recesiune, poate că (autorităţile) vor căuta să stimuleze şi sectorul construcţiilor." RĂZVAN NICULESCU-ARON, prim-vicepreşedinte PSC

"Trebuie evitate greşelile din 2007- 2008, care ne-au afectat probabil mai mult decât criza mondială." LUCIAN ANGHEL, economist-şef al BCR "Situaţia internaţională nu ne permite să spunem «am trecut pe creştere economică, să înceapă veselia»." TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

VEZI CUM APRECIAZĂ SPECIALIŞTII IEŞIREA ROMÂNIEI DIN RECESIUNE:

  • Vasilescu, BNR: Vom simţi ieşirea din recesiune peste 2-3 ani
  • BCR, ING Bank şi Băsescu au ghicit procentul de creştere a economiei
  • Liviu Voinea: Ieşirea din recesiune nu va atrage o creştere a nivelului de trai
  • Bogdan Baltazar: Ieşirea din recesiune este una reală
  • Ionuţ Dumitru: Ieşirea din recesiune este una „tehnică”
  • Ialomiţianu: Ieşirea din recesiune a României va atrage investitorii străini
  • Cum vede Comisia Europeană ieşirea din recesiune a României

  • Lucian Anghel: Trebuie să dăm dovadă de realism cu privire la recesiune
  • Cristian Pârvan: Nu vor urma angajări masive în sectoarele economiei

CRIZA CONTINUĂ Ce ţări UE au rămas în recesiune

România este ultimul stat european din regiune care a reuşit abia în primul trimestru al acestui an să iasă din recesiune, cu două trimestre de creştere economică de 0,1%, respectiv 0,6%. Chiar dacă în ultimii doi ani şi jumătate, economia României a mai avut două trimestre de creştere economică până la 1 octombrie 2010, acestea nu au fost consecutive, astfel încât, din punct de vedere tehnic, să anunţăm sfârşitul recesiunii.

Potrivit datelor comunicate ieri de Eurostat, Portugalia, Grecia şi Irlanda rămân oile negre ale UE. Totuşi, e de apreciat evoluţia economiei Greciei, care în primul trimestru a obţinut un rezultat pozitiv de 0,8%, după scăderi de peste un punct procentual. Nici Irlanda şi nici Danemarca nu au raportat încă datele către Eurostat, astfel că danezii ar putea să fie şi ei în recesiune, după ce în ultimul trimestru economia lor a înregistrat un declin 0,4%. Marea Britanie a reuşit o creştere a PIB de 0,5%, după o scădere cu acelaşi nivel în ultimul trimestru din 2010.

Cu toate acestea, economia UE a reuşit să crească în perioada ianuarie-martie cu 0,8% faţă de trimestrul precedent şi cu 2,5% faţă de trimestrul I din 2010. Cele mai bune performanţe le-au înregistrat, comparativ cu trimestrul anterior, economiile din Lituania (3,5%), Estonia (2,1%) şi Germania (1,5%).

Ne puteți urmări și pe Google News