De la începutul anului, costurile alimentelor în România au înregistrat o creștere semnificativă. Scumpirile continuă și în această perioadă a anului.
Rata inflației este în creștere, iar această tendință se reflectă în scumpirile la alimente și servicii.
Continuă scumpirile. Cât costă primele verdeţuri de primăvară
Pe piață au început să apară primele verdețuri din acest sezon, iar urzicile și spanacul au prețuri mai mari cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, pentru un kilogram de spanac, românii trebuie să scoată din buzunar 10 lei, însă în unele piețe se vinde chiar și cu 15 lei.
Spanacul este extrem de căutat în această perioadă în piețele din București, la fel ca și alte delicatese pe care comercianții le-au expus la vânzare pe tarabe.
Prețul spanacului variază în funcție de producător și, în timp ce în unele piețe un kilogram se vinde chiar și cu 15 lei, în altele poate fi cumpărat cu 5 lei kilogramul.
Pentru lobodă, prețul este de 10 lei, în timp ce o legătură de leuștean costă 5 lei. De asemenea, pe tarabe a apărut și ceapa verde, o legătură fiind vândută cu 3 lei.
Salata verde este comercializată cu 5 lei bucata, iar legătura de ridichi se vinde cu 3 lei.
Clienții din piață observă că prețurile sunt mai mari comparativ cu anul trecut și preferă să cumpere în continuare verdețuri de primăvară, dar în cantități mai mici, scrie Antena3.
Produsele importante au prețuri mai ridicate
La începutul acestui an, s-au înregistrat scumpiri semnificative și există perspective ca, în curând, să ajungem să plătim chiar și dublu în comparație cu luna decembrie 2023.
Dragoș Frumosu, președintele SindAlimenta, a furnizat și o explicație pentru această tendință de creștere a prețurilor în 2024.
„La carne importăm 80% din consum. La legume și fructe, în această perioadă, respectiv octombrie, până spre sfârștiul lui aprilie, importăm peste 90%. În mare parte depindem de prețul la care importăm.
Depinde de importator și de modul în care el joacă pe piață pentru că neavând oferte este logic că își face prețul pe care și-l dorește”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta.
Scumpiri și la alimentele 100% românești
De altfel, specialiștii spun că nu doar importurile produselor ne fac să scoatem mai mulți bani din buzunare. Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România au adus, de asemenea, scumpirile la alimente.
Astfel, dacă vrem să mâncăm produse românești, trebuie să dăm mai mulți bani.
„Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România. Scumpirea forței de muncă și creșterea costurilor logistice.
Toate acestea pun amprentă pe prețuri, care din păcate cresc în România și vor crește semnificativ, în perioada următoare”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.