Continuă scandalul dezinfectanților ineficienți. Firma din Prahova susține că ministerul Sănătății avea rezultatele analizelor din august 2018

Continuă scandalul dezinfectanților ineficienți. Firma din Prahova susține că ministerul Sănătății avea rezultatele analizelor din august 2018

Firma din Prahova care s-a ocupat de comercializarea dezinfectanților ineficienți susține că laboratorul Centrului Național de Sănătate Publică din Iași a oferit rezultate incorecte. Anchetarea binocidelor a început după ce s-a făcut o plângere la ministerul Sănătății care a fost depusă în ianuarie la Parchet. Mai mult, firma din Prahova susține că ministerul Sănătății știa rezultatele analizelor de la Iași încă din luna august 2018.

Scandalul  dezinfectanților retrași continuă. Firma acuzată că a vândut spitalelor  dezinfectanți ineficienți acuză laboratorul Centrului Național de Sănătate Publică din Iași, că a emis rezultate incorecte. Și asta, după ce propriile analize efectuate în Germania au arătat că produsele sunt conforme. Ancheta în cazul biocidelor a început după o plângere a ministerului Sănătății depusă în ianuarie la Parchet, deși rezultatele analizelor de la Iași erau gata încă din august 2018, informează stiri.tvr.ro.

Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) s-a acreditat în 2017 pentru analiza chimică a dezinfectanților , imediat după scandalul Hexifarma. De atunci,  ICECHIM nu a primit nicio comandă de la autorități sau de la spitale. Una dintre explicații ar putea fi motivată de legislația în vigoare care nu prevede verificarea dezinfectanților o dată ce au intrat pe piață. 

Conform specialiștilor, în cazul unei verificări, analizele sunt concludente cu  condiția ca substanțele trebuie prelevate din aceeași probă și nu din același lot, chiar dacă acestea vor merge la laboratoare diferite. 

În cazul de față, firma din Prahova care a vândut dezinfectanților ineficienți spitalelor susține că nu a avut nicio vină. 

Inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică au retras Trioton Rapid Afb din peste 30 de spitale după ce ministerul Sănătății a comunicat că substanța nu este eficientă.  

Compania mai susține că probele trimise în Germania erau din loturile cu probleme, acestea fiind sigilate de DSP Prahova și toate analizele au ieșit conforme. Avocatul firmei spune că rezultatele laboratorului din Iași nu ar avea acreditare RENAR.

Conducerea Centrului Regional de Sănătate Publică Iași unde s-a efectuat analiza dezinfectanților nu a oferit nicio declarație. Pe site-ul RENAR, laboratorul pentru Igiena Mediului apărând ca fiind acreditat pentru Determinarea eficacității fungicidelor cu aplicație în domeniul medical.

Substanța retrasă din spitale este folosită atât în sălile de operație, cât și în saloanele bolnavilor. Acesta e folosită  inclusiv pentru dezinfecția instrumentarului. În ancheta penală mai sunt vizate încă două produse ale unei firme din București.

Sursa foto: politeia.org.ro

Ne puteți urmări și pe Google News