Descoperirea unui continent pierdut de 40 de milioane de ani ar putea ajuta la rezolvarea misterului din jurul dispariției mamiferelor asiatice. Continentul pierdut Balkanatolia a fost redescoperit recent de cercetătorii de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) și de un grup de paleontologi și geologi francezi, americani și turci.
S-a descoperit că acest continent s-a întins peste Balcanii și Anatolia în zilele noastre. De atunci, s-a sugerat că zona „pierdută” a acționat potențial ca un coridor pentru ca mamiferele să traverseze Europa și Asia și, probabil, a declanșat o extincție – cunoscută sub numele de Grande Coupure – a unei serii de specii în urmă cu 34 de milioane de ani.
Unul dintre coautorii studiului, paleontolog și profesor la Universitatea din Kansas, K. Christopher Beard, a explicat misterul care a înconjurat multă vreme mamiferele asiatice, potrivit Uniland News. „Oamenii știau de zeci de ani că mamiferele asiatice au invadat Europa. Ceea ce nu se știa era: cum au făcut-o? ”
Descoperirea continentului a dezvăluit posibile motive pentru care mamiferele – dintre care caii, rozătoarele și rinocerii– au călătorit din Asia în sudul Europei. Peninsula Balcanică este tot ce a mai rămas din continentul vechi de 40 de milioane de ani. Fosilele au fost localizate atât în peninsulă, cât și în Turcia, ceea ce a făcut ca cercetătorii să poată urmări rutele de migrație ale speciei.
Potrivit lui Beard, în epoca eocenă – o perioadă care datează de acum 55-34 de milioane de ani – existau „o mulțime de animale care trăiau în Europa de milioane de ani și se descurcau bine”. Cu toate acestea, specia a dispărut brusc și „a fost înlocuită cu mamifere care în mod clar nu aveau forme ancestrale în Europa”. „Au fost indicii că se întâmplă ceva cu adevărat ciudat. Unele dintre animalele care locuiau în Balkanatolia nu apar nicăieri altundeva”, a explicat el.
În descoperirea de către cercetători a Balkanatolia, s-a sugerat că acum 50 de milioane de ani continentul avea animale unice, care erau diferite de cele din Europa și Asia. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani, plăcile tectonice s-au deplasat dramatic, calotele de gheață s-au extins și nivelul mării a fluctuat pe fondul unei schimbări majore a climei, ceea ce a dus la unirea Balkanatoliei cu Asia și mai târziu cu sudul Europei. Ulterior s-a format un pasaj mare între cele două continente.
Descoperirea rămășițelor
Liderul studiului și oamenii de știință de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică, Alexis Licht, a declarat: „La acel moment, nivelul mării a scăzut cu 70 de metri, ceea ce este uriaș. Numai acest eveniment ar fi creat multe poduri terestre și este ipoteza principală care explică legătura dintre Balkanatolia și Europa.”
Fosilele descoperite în Turcia au sugerat că mamiferele asiatice au migrat în Europa mai devreme decât se anticipase, cu cinci până la 10 milioane de ani înainte de Grande Coupure. Fosilele au inclus fragmente de maxilare de la un mamifer similar cu cel al unui rinocer mare, numit Brontotheres. S-a descoperit că rămășițele au o vechime de 35-38 de milioane de ani.
Licht a remarcat: „Situl din Turcia a ajutat la confirmarea și validarea ipotezei noastre, deoarece acest interval de timp se potrivește cu tot ce am găsit în Balcani”.
Deși s-a răspuns la multe întrebări în legătură cu migrarea animalelor asiatice în Europa, cercetătorii speră să găsească fosile și mai vechi pentru a merge mai departe în timp pentru a descoperi cum s-a format pentru prima dată continentul. Beard a concluzionat: „Avem animale în Balkanatolia care trăiesc unul lângă altul, care nu coabitează niciodată în altă parte pe Pământ. Cum s-a întâmplat asta?”