Un studiu efectuat timp de 24 de ani pe aproape 400.000 de persoane a constatat că cei care consumau grăsimi vegetale aveau un risc considerabil mai scăzut de a muri.
Consumul de grăsimi vegetale și sănătatea inimii
Studiul a constatat că lipidele pe bază de plante au redus mortalitatea prin boli de inimă. Acesta „oferă dovezi că dietele bogate în grăsimi de origine animală, inclusiv lactatele și ouăle, sunt asociate cu riscuri ridicate de mortalitate generală și cardiovasculară”, potrivit Dr. Demetrius Albanes de la Institutul Național de Cancer.
Cercetătorii au constatat că grăsimile vegetale - cereale, legume, leguminoase și nuci - sunt foarte diferite de grăsimile animale.
„Grăsimile vegetale sunt recunoscute pentru compoziția lor mai mare de acizi grași mononesaturați [MUFA] și acizi grași polinesaturați [PUFA], în timp ce grăsimile animale sunt caracterizate de o proporție mai mare de acizi grași saturați [SFA]”, au declarat cercetătorii.
Grăsimile sunt esențiale pentru viață, însă recomandările dietetice din SUA recomandă înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate.
Cât de mult i-ar ajuta acest lucru pe termen lung?
Echipa lui Albanes a examinat datele privind alimentația și sănătatea din 1995 până în 2019 din Studiul AARP Diet and Health al National Institutes of Health.
Când au intrat în studiu, 407.531 de persoane aveau în medie 61 de ani. S-au format cinci categorii, de la primele 20% care au consumat cele mai multe grăsimi alimentare pe bază de plante la ultimele 20% care au consumat cel mai puțin și mai multe grăsimi animale.
Peste 185.000 de participanți au murit în timpul cercetării, 58.500 din cauza bolilor de inimă.
Constatările au arătat că persoanele din cea mai mare cincime a participanților care au consumat cele mai multe lipide de origine vegetală au avut un risc cu 9% mai mic de mortalitate din orice cauză și un risc cu 14% mai mic de boli de inimă.
Studiul a indicat că persoanele care au consumat cele mai multe lipide din ulei vegetal au avut riscuri cu 12% mai mici de deces din orice cauză și cu 15% mai puține șanse de deces din cauza bolilor de inimă.
Aportul de grăsimi din cereale ar reduce riscul de deces de boli cardiovasculare
Echipa lui Albanes a constatat, de asemenea, că grăsimile pe bază de cereale au redus toate cauzele și decesul cardiovascular. Cei din categoria superioară a consumului de grăsimi de origine animală au avut un risc mai mare de deces în timpul cercetării.
Persoanele care consumau zilnic cele mai multe grăsimi animale aveau cu 16% mai multe șanse să moară din orice cauză și cu 14% mai multe șanse să moară din cauza bolilor de inimă.
De asemenea, echipa a constatat că persoanele care au mâncat zilnic multe lipide provenite din lapte sau ouă au avut rate de deces mai mari. Raportul a apărut în JAMA Internal Medicine pe 12 august.
Ce se întâmplă dacă cineva trece de la carne, lactate și ouă la legume, cereale și lapte vegetal? Beneficiul a fost calculat de cercetători.
„Înlocuirea a 5% [aport] de energie din grăsimi animale cu 5% energie din grăsimi vegetale, în special grăsimi din cereale sau uleiuri vegetale, a fost asociată cu un risc mai scăzut de mortalitate: de la 4% la 24% reducere a mortalității globale și de la 5% la 30% reducere a mortalității cardiovasculare”, a declarat echipa lui Albanes, citată de Medicalexpress.