Spre deosebire de îngrijorările unor medici, consumul de cafea vă poate proteja inima în loc să provoace sau să agraveze problemele cardiace. Consumul de două până la trei căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc cu 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau o problemă de ritm cardiac sau de a muri mai repede din orice motiv.
„Deoarece cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că un consum al acesteia ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici pot veni sfaturile medicale de a opri consumul de cafea”, a spus dr. Peter M. Kistler, autorul principal al studiului.
Pentru toate studiile, Kistler și ceilalți cercetători au folosit date de la UK Biobank, care urmăresc rezultatele asupra sănătății a peste 500.000 de oameni timp de cel puțin 10 ani. Când s-au alăturat registrului, participanții au raportat cum consumul lor de cafea a crescut de la o ceașcă de cafea la șase sau mai multe pe zi. Autorii cercetării au dorit să examineze relația dintre consumul de cafea și problemele de ritm cardiac (aritmii); boli cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral; și decesele legate de inimă în rândul persoanelor cu și fără boli de inimă.
Cum te poate ajuta cafeaua
Primul studiu s-a concentrat pe peste 382.500 de adulți care nu aveau boli de inimă și aveau în medie 57 de ani. Cercetătorii au descoperit că participanții care au băut două până la trei căni de cafea zilnic au avut cel mai mic risc de a dezvolta problemele cardiace pe care s-a concentrat studiul. Persoanele care au băut aproximativ o ceașcă de cafea pe zi au avut cel mai mic risc de a avea un accident vascular cerebral sau de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Un alt studiu a analizat relațiile dintre diferitele tipuri de cafea -- măcinată cu cofeină, instant cu cofeină și decofeinizată -- și aceleași rezultate pentru sănătate. Nu a fost specificat dacă cafeaua decofeinizată a fost măcinată sau instant, a spus Kistler prin e-mail. „Presupun că ar fi putut exista o percepție asupra faptului că o cafea „instant” mai puțin costisitoare ar putea fi mai puțin benefică decât cafeaua „măcinată”, care ar putea fi văzută ca „mai pură”, dar acesta nu a fost cazul în studiul nostru”, a adăugat el potrivit CNN.
Consumul de una până la cinci căni de cafea măcinată sau instant pe zi a fost asociat cu riscuri mai mici de a avea aritmie, boli de inimă sau insuficiență sau accident vascular cerebral. Consumul de două până la trei căni de orice tip de cafea în fiecare zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de a muri prematur sau de boli de inimă. Pentru persoanele cu boli cardiovasculare, nici un nivel al consumului de cafea nu a fost asociat cu dezvoltarea aritmiei. Dintre adulții cu aritmie, consumul de cafea -- în special o ceașcă pe zi -- a fost asociat cu un risc mai mic de deces prematur.
Compușii din cafea care reduc riscul de îmbolnăvire
Dr. David Kao a spus prin e-mail că nu „crede că există suficiente informații în acest rezumat pentru a susține această afirmație”. Kao nu a fost implicat în cercetare și este profesor asociat în diviziile de cardiologie și bioinformatică și medicină personalizată de la Universitatea din Colorado Anschutz.
Analizele „furnizează dovezi suplimentare că un consum moderat de cafea nu crește riscul de boli de inimă și nu trebuie oprit dacă cineva are o boală de inimă, chiar dacă este un ritm cardiac anormal”, a spus Kao. Cercetarea nu a stabilit o relație cauzală între consumul de cafea și condițiile de sănătate. Dar „există o întreagă gamă de mecanisme prin care cafeaua poate reduce mortalitatea și poate avea aceste efecte favorabile asupra bolilor cardiovasculare”, a spus Kistler în comunicatul de presă.
Nu este clar dacă cofeina este responsabilă pentru beneficiile pentru sănătate, a spus Kao. „Există mulți compuși biologic activi în cafea care ar putea juca un rol important”, a spus el. Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați în ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ, a spus Kistler. Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism. Radicalii liberi sunt molecule instabile din surse de mediu, cum ar fi fumul de țigară sau pesticidele, care pot dăuna celulelor organismului.
Dacă vă întrebați dacă puteți bea cafea în funcție de riscul actual sau viitor de probleme cardiace, discutați cu medicul dumneavoastră, a spus Schwamm, care este și profesor de neurologie la Harvard Medical School. „Oamenii nu ar trebui să interpreteze acest lucru ca pe o siguranță a faptului că, consumul de cafea le va crește durata de viață”, a adăugat el. „De departe, cele mai importante lucruri pentru a prelungi viața și calitatea vieții la acești pacienți va fi să aibă un plan despre activitatea fizică, medicamentele pentru controlul colesterolului, tensiunea arterială, zahărul din sânge, și multe altele."