Consumul de bere a intrat la apă

Consumul de bere a intrat la apă

Anul trecut, consumul de bere a înregistrat o contracţie de peste 10% comparativ cu 2012, atingând un volum de 16,3 milioane hectolitri.

Consumul pe cap de locuitor a atins valoarea de 81 litri, potrivit datelor publicate azi de Asociaţia Berarii României.

Preferinţele consumatorilor în ceea ce priveşte tipul de ambalaj pentru bere au avut mici fluctuaţii faţă de valorile înregistrate în 2012. Astfel, a crescut consumul de bere la PET şi la doză, în vreme ce consumul de bere la sticlă şi keg s-a redus.

"În ciuda eforturilor producătorilor locali de a menţine trendul pozitiv din 2012, piaţa berii a înregistrat o contracţie semnificativă anul trecut. Nivelul scăzut al veniturilor consumatorilor şi neîncrederea lor în starea economiei, presiunea fiscală şi vremea nefavorabilă din vară au reprezentat factorii cheie care au condus la declinul pieţei berii în 2013", a declarat Onno Rombouts, preşedintele Asociaţiei Berarii României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investiţiile realizate de membrii asociaţiei depăşesc 1,25 miliarde de euro. Contracţia pieţei de bere din 2013 a condus la o scădere cu 10 milioane de euro a bugetelor investite, acestea ajungând la 62 milioane de euro.

În 2013, exporturile de bere au continuat să crească într-o măsură mai mare decât importurile. Cu 50% mai mare decât în 2012, volumul exporturilor a atins 0,35 milioane hectolitri. Importurile au crescut doar cu 25%, situându-se la 0,54 milioane hectolitri anul trecut.

Sectorul berii contribuie cu aproape 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, iar jumătate din preţul unei beri îl reprezintă taxele.