Românii renunţă la cumpărături din cauza crizei. Consumul a scăzut cu 5%, în primele 9 luni
- Adam Popescu
- 8 decembrie 2010, 18:03
Românii continuă să se restrângă la cumpărături din cauza crizei. Consumul bunurilor de uz curent a scăzut cu 5%, în primele trei trimestre ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România.
Cel mai puţin românii au tăiat de la alimentele de bază. Consumul acestor produse a scăzut cu 3% în perioada menţionată. Multe persoane s-au orientat către mâncarea pregătită acasă, care reprezintă 22% din valoarea produselor alimentare de bază.
La polul opus, produsele neesenţiale nealimentare au înregistrat cea mai mare scădere, de peste 9%. Principalul motiv este că oamenii le cumpără mai rar. Pentru a economisi bani, românii au repferat ambalajele mai mari.
"În ultimii doi ani, consumatorii români au trecut de la şoc la obişnuinţă în privinţa crizei. Între timp au devenit atenţi şi exigenţi cu achiziţiile lor, şi-au moderat consumul, dar încă mai găsesc bani pentru produsele de bază", spune Raluca Răschip, director în cadrul GfK România.
Mărcile proprii câştigă teren Mărcile proprii au început să fie o alternativă la mărcile naţionale şi datorită beneficiilor lor "de bază", spun reprezentanţii companiei de cercetare de piaţă.
Pe parcursul acestui an, ponderea valorii mărcilor proprii în industria bunurilor de larg consum a crescut de la 4% la 7%.
Există diferenţe pe categorii. În timp ce în segmentul alimentelor mărcile proprii s-au dezvoltat deoarece au fost cumpărate mai des, pentru produsele non-alimentare au fost atraşi mai mulţi consumatori.
Cele mai mari creşteri ale vânzărilor de mărci proprii le-au avut smântâna, ketchup-ul şi prosoapele de bucătărie.
Expansiunea hypermarket-urilor
Comerţul modern a câştigat o pondere tot mai mare în preferinţele consumatorilor români, în ultimii ani. Cota de piaţă a urcat de la 33% în 2006 la 45% în 2010, potrivit datelor GfK.
Principalul motor a fost expansiunea hypermarket-urilor şi a magazinelor de tip discounter, în detrimentul supermarketurilor şi al magazinelor alimentare mici.