Consumatorii vor fi protejați și la nivel colectiv. Ce spune noul proiect de lege

Consumatorii vor fi protejați și la nivel colectiv. Ce spune noul proiect de lege Sursa foto: Arhiva EVZ

Executivul a adopat un proiect de lege care are ca scop descurajarea și mai mult a practicilor ilegale și de a reduce prejudiciile aduse consumatorilor.

Mai exact, prin intermediul proiectului de act normativ se dorește consolidarea protecției intereselor colective ale consumatorilor, nu doar la nivel individual, atât în privința opririi unor practici ilegale, cât și pentru obținerea de despăgubiri. Actul normativ are ca obiect transpunerea Directivei europene nr. 1.828/2020, ce se va aplica efectiv din 25 iunie 2023. Așadar proiectul de lege va permite unor entități calificate să solicite în numele a mai multor consumatori încetarea sau interzicerea unei conduite ilicite.

Ba mai mult se vor putea cere remedieri, precum despăgubiri, reparări, înlocuiri, reduceri ale prețului, încetări ale contractului sau rambursări ale prețului plătit, după caz. Prin această reglementare se va încerca protejarea interesele persoanelor fizice care au suferit prejudicii atât ca urmare a unor încălcări la nivel național, cât și la nivel transfrontalier, a unor prevederi legale. Actul normativ face referire la circa 70 de alte legi naționale sau europene atunci când ia în considerare acțiunile comercianților, prestatorilor/ furnizorilor de servicii sau profesioniștilor cu impact asupra consumatorilor.

Cum vor fi protejați consumatorii

Prin acest proiect de lege vor fi acoperite și practicile nelegale ale comercianților care au încetat înainte de începerea acțiunii în instanță a organizațiilor de consumatori sau organismelor publice. Asta pentru că ar putea fi încă necesar să se împiedice repetarea practicii prin interzicerea acesteia, să se stabilească că o anumită practică reprezenta încălcarea legii sau să se faciliteze primirea de către consumatori a despăgubirilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a putea fi reprezentați în mod colectiv de către entitatea calificată, consumatorii trebuie să își dea acordul, în scris, fiecare în parte, în termen de 30 de zile de la introducerea acțiunii în justiție atât pentru posibilitatea de a fi reprezentanți, cât și pentru acceptarea sau nu ca rezultatul acțiunii de reprezentare să fie obligatoriu pentru ei. Acest consimțământ va însemna că respectivii consumatori nu vor putea să introducă în justiție o altă acțiune împotriva aceluiași comerciant și care să aibă același obiect, nici colectiv, nici în mod individual.