Consulul Ucrainei din Rusia a fost reținut de autoritățile de la Sankt Petersburg. Acuzații grave la adresa diplomatului

Consulul Ucrainei din Rusia a fost reținut de autoritățile de la Sankt Petersburg. Acuzații grave la adresa diplomatului

Un nou motiv de tensiune între Rusia și Ucraina a fost creat după reținerea consulului Alexander Sosonyuk, care este acuzat că a primit informații clasificate.

Alexander Sosonyuk, consulul Ucrainei în Rusia, la Sankt Petersburg, a fost reținut de autorități și este acuzat că ar fi primit informații clasificate dintr-o bază de date a principalei agenții de securitate a țării. Este vorba despre Serviciul Federal de Securitate (FSB). Anunțul reținerii diplomatului ucrainean a fost făcut chiar de către oficialii de la FSB. Aceștia au spus că Alexander Sosonyuk a fost luat în custodie, vineri, în timpul unei întâlniri pe care o avea cu un cetățean rus.

Întâlnirea în cadrul căreia consulul din Ucraina ar fi primit informații clasificate

În cadrul acelei întâlniri, consulul ar fi primit „informații cu caracter clasificat conținute în bazele de date ale forțelor de ordine agenții și FSB”, se spune în comunicatul agenției de informații. Se mai precizează că a fost vorba despre un flagrant în acest caz pe care rușii îl vor încadra la spionaj. „Această activitate este incompatibilă cu statutul de lucrător diplomatic și are un caracter clar ostil față de Federația Rusă”, au mai spus reprezentanții FSB în cadrul anunțului legat de reținerea diplomatului din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile care se vor lua împotriva lui Alexander Sosonyuk vor fi în conformitate cu dreptul internațional, conform jurnaliștilor britanici de la The Sun.

Cum va fi tratat ucraineanul de autoritățile din Rusia?

Conform regulilor internaționale, diplomații de la acest nivel au imunitate în țara în care activează, dar pot să fie privați de dreptul la ședere în țara respectivă dacă încalcă legea. Un nou motiv de tensiune maximă între cele două țări, venit într-un context foarte sensibil. În care Rusia a masat trupe la granița cu țara vecină. Mai mult, rușii au anunțat că vor să blocheze și anumite perimetre din Marea Neagră, pentru a efectua exerciții militare. Hotărâre care a stârnit indignarea reprezentanților NATO și UE.

Analiștii militari și specialiștii în politică externă se tem de o nouă invazie a Rusiei în Ucraina, după cea din 2014, produsă în Crimeea.