Evenimentul Zilei > Actualitate > Talk-show-ul anului la Cotroceni: Băsescu, Ponta și Antonescu, război total. Vezi schimbul de replici
Talk-show-ul anului la Cotroceni: Băsescu, Ponta și Antonescu, război total. Vezi schimbul de replici

Talk-show-ul anului la Cotroceni: Băsescu, Ponta și Antonescu, război total. Vezi schimbul de replici

Traian Băsescu nu a reușit să se înțeleagă cu liderii opoziției nici în privința reorganizării administrativ-teritoriale, nici în privința revizuirii Constituției. Discuțiile dintre șeful statului și Crin Antonescu și Victor Ponta s-au transformat într-un schimb de replici tăioase. Totul s-a petrecut în fața presei care a avut acces la întreaga discuție dintre președinte și liderii USL. Crin Antonescu și Victor Ponta au propus amânarea revizuirii Constituție și au cerut instalarea unui guvern tehnocrat și alegeri anticipate. Președinte le-a reproșat în schimb că vor să arunce țara în criză. Ponta și Antonescu s-au ridicat de pe fotolii și au părăsit consultările după o jumătate de oră de discuții aprinse cu Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu i-a anunțat pe reprezentanții opoziției că nu renunță la principiul confiscării rapide a averilor nejustificate în ciuda deciziei judecătorilor Curții Constituționale. Traian Băsescu s-a arătat deschis la propunerea ca Senatul să fie transformat într-o cameră a reprezentanților regionali, ceea ce înseamnă menținerea bicameralismului, dar a insistat ca numărul parlamentarilor să nu depășească 300.
Iata cum a decurs dialogul la Cotroceni:
Protocol

Traian Băsescu: Cât timp doriţi să asiste presa la discuţii?
Crin Antonescu: Din partea noastră, poate să rămână tot timpul de care dispune. Dvs. sunteţi gazda.
Traian Băsescu: Palatul Cotroceni are nişte cutume, le schimbaţi dacă o să ajungeţi aici.
Problemele reorganizării și alegerilor anticipate
Traian Băsescu: Ideea dumneavostră de reprezentare a teritoriului într-o camera mi se pare rezonabilă dacă se păstrează numărul redus de parlamentari Decizia CCR contravine deciziile CE din 2005 prin care se stabilește un regim rapid de confiscarea a averilor licite. Solicit sprijinul opoziției pentru cele două proiecte Cheltuim sume mari pentru personalul din administrație.

Crin Antonescu
: Nu vom vota desființarea județelor în funcție de interese electorale. Nu acceptăm nici varianta cu 8, nici varianta cu 16 județe. Dacă suntem aici, suntem pentru că și noi considerăm ca România e într-o situație gravă care necesită un minim dialog putere opoziție. Am venit cu speranța că vom discuta cu președintele unui stat, și nu cu liderul unui partid. Legat de revizuire, parlamentarii noștri vor aborda acest subiect în parlamentul următor. Înseamnă o amânare, dar și un spor de legitimitate decât graba dvs sau a altcuiva de a tranșa acum chestiuni care se tranșează pentru 30 de ani. În privința reorganizării, noi nu vorbim și nu vom face și nu vom vota desființarea județelor. E o chestiune pe care nu acceptăm să o discutam în funcție de interese electorale de moment. Dumneavoastră ca inițiator, trebuie să o opriți aici pentru ca are consecințe din cele mai nefaste.

Victor Ponta: Nu am venit aici să facem compromisuri, sau în orice caz nu cu dumneavoastră să facem compromisuri
Nu cu dvs, nu, Poate le mai facem între noi. Dar, v-aţi obişnuit cu mine că vin cu matriale scrise. Vreau să vă prezint propuneri noastre.
Sunt soluţii inclusiv la probleme ridicate de dvs:, revizuirea Constituţiei, reducerea numărului de parlamentari. Am scris proiectul de lege- ştiţi că nu putem pune număr de parlamentari ci norma de reprezentare- cîţi cetăţeni va reprezenta un parlamentar pentru că populaţia este fluctuantă.
Dar cel mai important lucru este că ne dorim să analizaţi înfiinţarea unui Comitete economic anticriză , un dialog între putere, opoziţie şi BNR. Suntem dispuşi la formarea unui guvern tehnocrat care să aibă două sarcini. – punerea în aplicare a măsurilor anticriză şi organizarea în această toamnă a alegerilor parlamentare pe numărul de parlamentari 320, au ieşit pe norma actuală, după care noul parlament până pe 15 aprilie să finalizeze procesul de revizuire a Constituţiei, inclusiv reorganizare adm teritorială. Şi la alegerile locale din 2012 să avem şi referendum. Aveţi în faţă teremenele și propunerile.

Traian Băsescu: – Să văd dacă am înţeles bine. Propuneţi să intrăm într-o criză politică, să declanşăm acum alegeri anticipate?

Victor Ponta: Vrem să ieşim din criza politică, am văzut că aveţi o Coaliţie care se înţelege foarte greu, o negociere continuă cu UDMR.

Traian Băsescu: – Astea-s Coaliţiile. Deci, propuneţi să intrăm în atnticipate…

Victor Ponta: Nu, v-am propus să ne pregătim să ne întoarcem la popor, cum spuneaţi dvs.

Traian Basescu: Poporul s-a pronunţat, vrea Parlament cu 300 de parlamentari.

Victor Ponta: Aşa facem , păi am depus proiectul de lege şi-l votăm. Domnul Boc a zis că nu-l votează, dar cred că dvs puteţi să-l răzgîndiţi.

Traian Băsescu: Am o rugăminte, încerc să nu fiu ironic şi să vă întreb de banii de la Midia sau de la Rovinari.

Victor Ponta: Puteţi să mă întrebaţi orice, pot să răspund la toate întrebările.

Traian Băsescu: Propun să rămânem în zona subiectelor ridicate, trebuie să aveţi un răspuns de la mine – în mod categoric orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice este exclusă. Cel puţin, din partea mea nu va exista un suport pentru împingerea ţării în alegeri acum.
Mi se pare că împingerea clasei politice în campanie nu va face decît să strice echilibrele fragile care s-au obţinut ci greu.
Eu propun altceva- susţineţi sau nu împiedicaţi procesul de reformare al ţării. Nu-l împiedicaţi. Lăsaţi sau susţineţi reorganizare administrativă, susţineţi trecerera noii Constituţii. Ce va împiedică?
Crin Antonescu: Noi am cerut convocarea referendumurilor la nivel judeţean.
Băsescu: Nu fuge nimeni de referendum, eu sunt un pasionat al oricărui tip de referendum.

Victor Ponta:
Nu trebuie să fugim de oameni. Trebuie să-i întrebăm pe oameni.

Crin Antonescu: Dumneavoastră aţi trecut pe la guvern. Aţi găsit șapte-opt amici şi le-aţi spus că vreţi reorganizare.

Traian Băsescu: S-a adoptat noua lege a educaţiei, legea salarizarii, legea pensiilor, ori partea de reorganizare a administraţiei nu poate să rămânâ în afara părţii de reformare a statului.

Replici pe performanţele guvernului Boc:
Crin Antonescu: Chiar nu aţi simțit niciodată ca Guvernul Boc e o ameninţare la adresa securităţii naţionale?
Traian Băsescu: Deocamdată acest guvern a reuşit să treacă ţara prin recesiune. Dacă ne luăm după preceptele dvs. de mult derapam.
Crin Antonescu: Noi apreciem că acest guvern a contribuit din plin la aducerea României într-o suferinţă şi un declin fără precedent.
Traian Băsescu: Nu văd unde e compromisul când dvs. aveți ca propunere crearea instabilităţii politice.
Victor Ponta: Doar oamenii pot decide, dacă e aşa de bun guvernul acesta or să-l realeagă.

Despre revizuirea constituţiei
Crin Antonescu: Noi nu votăm nicio formulă hotărâtă de o singura persoană. Punct.
Traian Basescu: Dl. Antonescu, văd că faceţi erori mari, dar m-am obişnuit cu suficienţa dvs. Să nu vă imaginaţi că monopolul gândurilor inteligente este doar la dvs.
Crin Antonescu: Totuşi vă spunem opriţi-vă pentru că vedeţi foarte bine ce nebunii riscă să se declanşeze din asta. Numai dvs., pentru interesele unui partid, nu puteţi da peste cap ţara. Nu are nimic de-a face ce propuneţi cu simplificarea statului.
Traian Băsescu: Exact asta este. Eu v-am rugat să ajungem la un compromis. Nu mai putem amâna. Partea de administrare nu poate rămâne în afara acestui proces.
Crin Antonescu: Niciodată în România nu a fost atâta corupţie la vârf, atâta politizare absurdă. Credeţi că exagerez?
Traian Băsescu: Cred ca exageraţi, nu e România cea mai coruptă ţară, dar nu asta discutăm acum. Cred că vă deranjează că s-a făcut ceva în 2010 în 2011, dar nu asta e problema pe care o discutăm acum. Eu vreau să găsesc în dumneavoastră un sprijin pentru reformarea statului.
Victor Ponta:  Nu aveţi ce compromisuri să faceţi cu noi. Nu am văzut un document, care e proiectul administrativ, numai vorbe goale. Dacă faceţi ceva pentru ca un primar să nu stea la uşa doamnei Udrea pentru a face un drum, atunci avem pe ce vorbi.
Băsescu: Domnule Ponta, văd că aveţi o obsesie.
Traian Băsescu dispus la concesii. Opoziția respinge orice discuție
Liderii opoziției au venit la Palatul Cotroceni pentru a-i spune lui Traian Băsescu că PSD și PNL nu vor nici revizuirea Constituției nici reorganizarea în opt județe. Traian Băsescu le-a spus din start că este deschis la un compromis.
"De ce am considerat că trebuie discutat şi cu Opoziţia? Pentru că am observat multe puncte comune anunţate şi am crezut că este locul unui compromis, plecând de la faptul că sunt şi câteva lucruri asupra cărora nu se pot face compromisuri. Ca spre exemplu, votul legat de numărul de parlamentari. Am observat că aţi prezentat un program care vizează crearea celor opt regiuni, practic opt judeţe, conform actualei Constituţii şi am observat că sunteţi de acord cu numărul de 300 (de parlamentari – n.r.), ceea ce lasă locul compromisului. Cu atât mai mult cu cât, pe fondul reorganizării administrative, ideea dvs. de reprezentare a teritoriului, într-o Cameră separată, mi se pare rezonabilă atâta timp cât se respectă numărul de 300 de parlamentari, pentru care populaţia a dat un vot", a spus Traian Băsescu.
Liderii USL invitați la un comitet tripartit pentru a discuta efectele crizei
"Vă propun un compromis şi o privire legată de cele două subiecte, în paralel. Deci, reorganizarea şi Constituţie. (…) În acelaşi timp, vreau să vă invit ca în perioada următoare să participaţi la lucrările consultative ale unui comitet în care să încercăm să anticipăm care vor fi efectele deprecierii situaţiei unor state din Zona Euro asupra României, cu atât mai mult cu cât peste 20% din activitatea bancară din România desfăşurându-se de către bănci care provin dintr-un stat extrem de afectat. Nu în ultimul rând, vreau să vă spun în modul cel mai deschis că solicit sprijinul Opoziţiei în mişcarea acestor două proiecte", le-a spus Băsescu.
La ce nu renunță Băsescu: la eliminarea prezumției caracterului licit al averilor

"Avizul CCR va sosi în cursul zilei de mâine, din promisiunile pe care le am de la Curte şi voi transmite imediat proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament. Vreau să ştiţi că sunt hotărât să nu renunţ la problema legată de prezumţia automată că averile sunt licite, cu atât ai mult cu cât o astfel de prevedere contravine deciziilor UE, deciziei din 2005, prin care se stabileşte un regim de confiscare rapidă a averilor ilicite, sigur, cu "binecuvântarea" justiţiei", le-a spus Traian Băsescu liderilor opoziției.
Ponta și Antonescu au ajuns cu la Cotroceni cu câteva minute înainte de începerea discuțiilor
Delegația USL a fost formată din Victor Ponta și Crin Antonescu, cei doi co-președinți ai USL, care au sosit cu câteva minute înainte de începerea discuțiilor. "Ce, nu suntem de ajuns?, a replicat Victor Ponta jurnaliștilor care întrebaseră dacă aceasta e toată delegația USL.
"Nu am venit să discutăm despre reorganziare și revizuirea Constituției, poziția noastră e cunoscută de președintele Băsescu, ci despre agenda populației. Avem o soluție concretă: e nevoie să oprim orice escaladare a tensiunilor sociale în special a celor interetnice", a declarat Victor Ponta înainte la sosirea la Palatul Cotroceni.
La ora 16.00 au început discuțiile cu partidele din coaliția de guvernământ.
Președintele Traian Băsescu a convocat consultări cu partidele parlamentare pe două teme: revizuirea Constituției și reroganziarea administrativ-teritorială. Pe ambele teme au fost înregistrate opinii divergente între partidele de guvernământ și cele din opoziție. Mai mult, dezacorduri au existat chiar în rândul partidelor din arcul guvernamental.

ORARUL CONSULTĂRILOR

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţii Uniunii Social Liberale (USL) – Opoziţie sunt invitaţi la ora 14.00, iar reprezentanţii Partidului Democrat Liberal (PDL), ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), ai Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), şi ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale – formaţiuni aflate la guvernare – la ora 16.00. Fiecare delegaţie poate fi alcătuită din cinci persoane.
Rămâi pe evz. ro pentru a afla ce se discută la consultările de la Cotroceni.
CITIŢI ŞI:

  • Negocieri la Cotroceni pe schimbarea la faţă a României
  • UDMR și PDL nu au căzut de acord pe noua hartă a României
  • Kelemen devine radical: Secuii vor ieși în stradă
  • Vicepremierul Ungariei: Reorganizarea României schimbă harta etnică. Baconschi cere explicații
  • Contraatacul USL la proiectul de revizuire a Constituţiei: 300 parlamentari aleşi într-un singur tur. Migraţia se lasă cu pierderea mandatului
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: