Consultarea privind sancţiunile contra Rusiei: „O bombă pentru societatea ungară”

Consultarea privind sancţiunile contra Rusiei: „O bombă pentru societatea ungară” Sursa foto: CNN

Săptămânalul ungar de centru dreapta "Magyar Hang" denunţă "consultarea naţională" privind sancţiunile contra Rusiei. Lansată de Viktor Orban pe 14 octombrie, aceasta repune direct în discuţie măsurile de retorsiune europene. O campanie considerată "nedemnă" şi "manipulatoare" de către revistă.

 Pe coperta şoc a ediţiei sale din 21 octombrie, săptămânalul de centru dreapta "Magyar Hang" schimbă sensul imaginii vizuale şi a sloganului "consultării naţionale" privind sancţiunile europene contra Rusiei, lansată pe 14 octombrie în Ungaria. Un  mod de a critica această iniţiativă controversată, inedită la nivel european. În vreme ce guvernul naţional-conservator al lui Viktor Orban afirmă că "sancţiunile Bruxelles-ului distrug" Ungaria - agravând inflaţia şi criza energetică -, revista răspunde cu majuscule că "războiul ruşilor ne distruge".

Pe bomba care figurează în centrul imaginii, numele lui Viktor Orban şi Vladimir Putin înlocuiesc cuvântul "sancţiuni", înscris pe proiectilele de pe afişele originale afişate în toată Ungaria. Asociindu-i pe liderul ungar si pe preşedintele rus pe o bombă, "Magyar Hang" aminteşte apropierea lor de la venirea la putere a lui Orban, în 2010. Scandalizat de "minciunile propagandei guvernamentale" şi de o campanie oficială considerată "nedemnă", săptămânalul denunţă afişele "manipulatoare" şi "de prost gust", cu care puterea actuală "aruncă o bombă în societatea ungară".

"Orban încearcă să implanteze această idee potrivit căreia negocierile de pace trebuie începute fără condiţii, nu între Ucraina şi Rusia, ci între Statele Unite şi criminalul de război Putin. În acest timp, Ucraina şi cele 40 de milioane de locuitori ai săi trebuie să aştepte pe o pernă în vestibul ca cei mari să se înţeleagă şi să redeseneze harta", spune un editorial.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ca unguri, ce am crede noi dacă un criminal de război ar ocupa patru din regiunile noastre din est, apoi ar bombarda Budapesta, dar marile puteri s-ar înţelege fără Ungaria asupra viitorului ei?".

Întrebat de "Magyar Hang" într-un alt articol, un specialist în Rusia denunţă echilibristica Budapestei. Pe de o parte, Viktor Orban  "îl compară pe Imre Nagy [şeful guvernului Republicii Populare Ungaria executat în 1958 pentru că şi-a retras ţara din pactul de la Varşovia şi a cerut o democraţie parlamentară] cu Volodimir Zelenski în recentul sau discurs de la Berlin". Pe de alta, "ministrul afacerilor externe merge la Moscova pentru a negocia cu liderii ruşi aflaţi sub sancţiuni". Potrivit experţilor, "a venit vremea" pentru Ungaria să "decidă în ce tabără se situează", deoarece "acest gen de manevră nu merge în timp de război", notează courrierinternational.com.

(Traducere Rador)