Constantin, mesaj către Dragnea: Dacă va fi voință politică, în 2-3 ani vom avea cadastru
- Simona Tapalag ă
- 15 mai 2014, 17:36
Elaborarea cadastrului rural va începe în toamna acestui an şi ar putea fi finalizată în următorii 2-3 ani, dacă va exista voință politică în acest sens, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de social-democratul Liviu Dragnea, se va ocupa de realizarea cadastrului agricol.
„În toamna acestui an va începe elaborarea cadastrului rural, nu vorbesc de cel general, ci de cadastrul care ne interesează pe noi. Eu cred că va exista voinţă politică astfel încât în 2-3 ani să avem în sfârşit cadastru. Acesta este un element care ne-a împiedicat în procesul de comasare. Am insistat pe cadastru pentru că se vorbea ca din fondurile regionale sau de coeziune să alocăm 1,5 -2 miliarde de euro, însă evaluările arată că avem nevoie de o sumă mult mai mică, de circa 500 de milioane de euro”, a precizat Daniel Constantin, prezent la conferința anuală a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Constantin a mai precizat și-ar fi dorit ca Ministerul Agriculturii să gestioneze realizarea cadastrului.
„Cadastrul nu este o problemă pe care să o administrez, deşi cred că ar fi normal să o administrăm noi. Ea este la un alt minister, dar acest lucru contează mai puţin”, a spus ministrul.
Declarația șefului de la Agricultură vine pe fondul unor divergențe între cele două ministere, ca urmare a faptului că autoritățile de management care gestionează fonduri europene pentru dezvoltare regională, aflate în subordinea lui Dragnea, vor face evaluarea primară a unor proiecte de dezvoltare rurală. Inițial, ministrul Agriculturii s-a opus acestei împărțeli de sarcini, însă, ulterior, a precizat că decizia nu este rea, mai ales că Ministerul Agriculturii va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește avizarea proiectelor.
Astăzi, Daniel Constantin a declarat că, până la urmă, Ministerul Agriculturii va gestiona măsura 322 de infrastructură, în condiţiile în care de implementarea acestei măsuri se ocupa MDRAP.
„Am primit informaţii că şi în continuare măsura 322 va fi gestionată de la cap la coadă de MADR şi nu de Ministerul Dezvoltării Regionale prin acel mecanism intermediar. Aveam o colaborare bună, dar în egală măsură, atâta timp cât autoritatea este în curtea noastră şi implementarea ar trebui să fie acolo”, a mai arătat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Ministerul Agriculturii se poate lăuda cu cel mai ridicat grad de absorbție al fondurilor europene, gradul de contractare fiind de 100% în prezent. Rata de absorbție a fondurilor allocate României de Bruxelles prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013 este de 70%, iar plățile către beneficiari se ridică la peste 6,3 miliarde de euro. Alocarea totală este de 9,32 miliarde de euro, bani europeni care trebuie plătiți către beneficiari până în 2015.