Evenimentul Zilei > Justitie > CONSTĂNȚEAN, condamnat pentru UCIDEREA unui sportiv, EXTRĂDAT din Canada
CONSTĂNȚEAN, condamnat pentru UCIDEREA unui sportiv, EXTRĂDAT din Canada

CONSTĂNȚEAN, condamnat pentru UCIDEREA unui sportiv, EXTRĂDAT din Canada

Un bărbat de 48 de ani, din Constanța, fugit în Canada pentru a scăpa de o condamnare la 18 ani pentru omor calificat a fost extrădat în România după demersuri care au durat peste 12 ani. Individul a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Constănțeanul Givan I. zis Coco era dat în urmărire internațională fiind depistat în Canada, autoritățile române cerând în 2006 extrădarea lui. În 1994, el fusese condamnat la 18 ani închisoare după ce în vara lui 1992, împreună cu un complice,  omorâseră cu violență extremă în stațiunea Mamaia un tânăr de 22 de ani, sportiv care practica luptele greco-romane. L-au înjunghiat repetat cu cuțitele, l-au zdrobit cu bâtele și au fugit cu un taxi, lăsând victima într-o baltă de sânge până a decedat.

Condamnatul Givan I. a beneficiat de întreruperea executării pedepsei închisorii din motive medicale succesiv în perioada 10 decembrie 1994 – 11 septembrie 1996, dată la care inculpatul a părăsit teritoriul României, potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Constanța, judecătorul Lucian Lică. Întrucât inculpatul a fost identificat pe teritoriul canadian, pe data de 14 iunie 2006 Tribunalul Constanţa a demarat procedurile legale pentru solicitarea extrădării condamnatului. Din 2006 până în 2018, autorităţile judiciare din Canada au solicitat diverse precizări şi înscrisuri suplimentare.

Constănțeanul, care era și cetățean canadian a cerut să nu fie extrădat, susținând, printre altele, în faţa autorităţilor din Canada că probele în procesul penal au fost obţinute prin practici nelegale, inclusiv prin tortură. În urma eforturilor susţinute ale Tribunalului Constanţa, cererea de extrădare a fost admisă iar condamnatul a fost adus în ţară în vederea continuării executării pedepsei aplicate pentru infracţiunea gravă săvârşită. El este încarcerat la penitenciarul Rahova, urmând, cel mai probabil să fie transferat la Penitenciarul Poarta Albă.