Trafic feroviar blocat între Constanţa şi Mangalia

Trafic feroviar blocat între Constanţa şi Mangalia

Traficul feroviar între Constanţa şi Mangalia a fost blocat în această seară, după ce un copac a căzut peste şinele de tren.

Copacul, prăbuşit chiar la intrarea în municipiul Constanţa, a căzut din cauza furtunii puternice din această seară, potrivit RTV. În judeţul Constanța, Dunărea s-a revărsat şi a inundat zonele riverane fluviului, a afectat mai multe case din care zeci de persoane au fost deja evacuate, mii de hecatre de teren arabil sunt cuprinse de ape, iar mai multe diguri de protecție s-au spart. La Harşova, cota de pericol a fost depăşită cu un metru, apa a năvălit pe străzile oraşului, afectând Căpitănia, o şcoală şi terenul de sport, mai multe sedii de firme.

Canalizarea refulează din cauza nivelului ridicat al Dunării. La Cernavoda, unde cota de pericol a fost depăşită cu 50 cm, au fost evacuate 36 de persoane.

La Seimeni, pe malul Dunării, digul de la o amenajare piscicolă a fost măturat de curenţii puternici ai fluviului pe o lungime de aproape 100 metri. Cel puțin 300 hectare  de păşune sunt inundate, iar la Rasova, şapte hectare de teren arabil sunt deja comoromise.

Drumul județean 223, care leagă toate localitățile riverane Dunării, este acoperit de ape în zona satului Dunărea. Circulaţia pe acest drum judeţean este interzisă.

În comuna Oltina, o pensiune şi zona de acces pe o porţiune de 50 metri, sunt acoperite de ape. La Ghindăreşti, mai multe gospodării sunt înecate cu mâl şi apă.

Peste tot se acționează pentru înălţarea şi consolidarea digurilor de protecţie, motopompele scot apa din gospodării. Constanţa, sub avertizare de vreme rea În urmă cu o oră, o ploaie puternică, în averse, cu tunete şi fulgere, a inundat străzile Constanţei. Mai multe subsoluri de blocuri din zonele mai joase ale oraşului s-au umplut cu apă. Presiunea apei ajunsă în sistemul de canalizare a ridicat la propriu capacele de canalizare ale căminelor de preluare a apelor pluviale. Dispeceratul Regiei de Apă și ISU Dobrogea au fost asaltate de telefoane. Ploaia puternică a început în această după-amiază, în jurul orei 17:30, iar într-o oră au fost primite 14 reclamaţii de la cetăţeni, potrivit Agerpres.

Astăzi, administraţia locală a instalat patru diguri gonflabile, cu o lungime totală de 100 de metri. Acestea au fost amplasate pe trotuarele din două zone din oraş cu risc mare de inundare a clădirilor în urma ploilor. Conform şefului Inspectoratului de Protecţie Civilă (IPC) din cadrul Primăriei Constanţa, Ştefan Taran, alte opt diguri gonflabile vor fi achizionate în perioada imediat următoare, pentru a fi amplasate în zonele cu pericol de inundare.

Ne puteți urmări și pe Google News