Conspirațiile legate de praful saharian, „doar un fake news”. Ministrul Mediului a explicat fenomenul
- Cristian Raducanu
- 27 aprilie 2024, 20:13
Ministrul Mediului taie avântul celor care au lansat teorii ale conspirațiilor pe seama prafului saharian. Mircea Fechet a venit cu o serie de clarificări și precizări pentru a pune capăt isteriei și speculațiilor din ultima perioadă generate de praful roșiatic.
Ministrul Mediului pune capăt isterie generate de praful saharian
Deasupra României a plutit un nor de praf saharian. În timp ce pentru unii a fost motiv de panică, pentru românii cu simțul umorului a fost un prilej numai bun pentru glume pe rețelele de socializare. În „isteria” prafului roșiatic a intrat și ministrul Mediului. Mircea Fechet care a ținut să-i liniștească pe cei care sunt convinși că praful saharian ne pune sănătatea în pericol.
Le spun să nu-și facă nicio grijă pentru că astfel de fenomene apar în mod constant. De altfel, chiar acum trei săptămâni am mai avut un episod similar. Diferență față de ceea ce s-a întâmplat în zilele trecute este aceea că nu a plouat și în lipsa precipitațiilor norul de praf a trecut mai departe sau a mai fost și respirat de către cetățenii români, la fel cu cetățenii celorlalte state care au fost afectate de această situație”, a explicat Mircea Fechet.
Pentru a înlătura orice dubiu, ministru Mediului a subliniat că instituțiile care se ocupă de calitatea aerului funcționează în parametrii normali. Drept urmare populația nu are de ce să-și facă griji. Praful saharian nu este nimic altceva decât o pulbere specifică zonei de nord a continentului african.
Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului funcționează în parametrii normali
„Românii trebuie să știe că Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului funcționează, că noi monitorizăm atât suspensiile PM 2,5 și PM-10, cât și ceilalți poluanți în timp real și ori de câte ori e cazul să alertăm populația, facem acest lucru.
Nu a fost cazul acum și acest lucru vreau să-l subliniez foarte clar. A fost doar un fake news. Eu am luat-o ca pe o glumă. Am văzut și eu câteva imagini cu sumele de bani încasate de spălătoriile auto”, a mai spus Mircea Fechet.
În plus, a continuat ministrul Mediului, în probele analizate de ANPM nu s-a identificat nicio o substanță care să poată pună în pericol sănătatea oamenilor. Este vorba doar de un praf care din cauza oxizilor de fier are o culoare roșiatică.
Ministrul Mediului: nu-i altceva decât un praf specific zonei de nord a Africii
„Avem probe din acele pulberi. Ele au fost analizate de către colegii de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. S-a dovedit că nu-i altceva decât un praf specific zonei de nord a Africii. Praf pe care l-am văzut poate unii dintre noi și în concediu, dacă am vizitat vreo țară din acea zonă.
Praf roșiatic, e adevărat, din cauza oxizilor de fier, un compus chimic specific acelei zone, dar nedăunător. Și aș mai spune doar faptul că ploaia ne-a ajutat în această situație, pentru că nu a făcut altceva decât să curețe atmosfera, să spele aerul de tot acel praf”, a mai spus ministrul Mediului.