Consorțiu turco-român, susținut de Ministerul Apărării din Turcia, interesat de modernizarea fregatelor

Consorțiu turco-român, susținut de Ministerul Apărării din Turcia, interesat de modernizarea fregatelor

Proiectul de modernizare a fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand a atras, astăzi, în portul Constanța, primii pretendenți. Trei companii turcești din industria de Apărare și una românească au semnat, la bordul navei Heybeliada, denumită și Corveta Națională a Turciei, un protocol de cooperare pentru a participa, împreună, la licitația internațională. Nava fanion a Turciei a intrat in port împreună cu alte două nave de război.

Evenimentul de “marketing” inedit a avut loc în prezența oficialilor de la Apărare, turci și români. Protocolul de cooperare între firmele din industria de Apărare din Turcia, precum STM, ASELSAN, HAVELSAN și CSR din România, “firme pretendente” la modernizarea fregatelor noastre, a fost pregătit cu fast. Sute de invitați, militari și civili.  Adjunctul ministrului Apărării din Turcia, Șuay Alpay, în persoană, a binecuvântat încheierea protocolului. “Acest eveniment este un indicator al progreselor remarcabile ale industriei de apărarea din Turcia și suntem deschiși să împărtășim Flotei Române, experiența și capabilitățile noastre”, a subliniat oficialul turc.

Onur Ateș, reprezentantul STM, cea mai mare companie turcească în domeniul Apărării a “curtat” gazdele, printre ele fiind și șeful Statului Major al Forțelor Navale, amiral Alexandru Mârșu, amintind că luna mai 2015 s-a semnat, la Istanbul, o înțelegere între guvernele turc și roman, “care a deschis astfel porțile pentru dezvoltatea relațiilor in domeniul industriei de apărare”. Iar vicepreședintele Havelsan, dr Serdar Muldur, a explicat că “ținta noastră este să vă construim, la prețuri mai mici, propriul sistem de management în luptă și vă puteți astfel schimba armanentul și senzorii fără ajutor din alte țări, așa cum facem și noi în Turcia”.

Modernizarea fregatelor române trebuie efectuată în mod obligatoriu într-un șantier naval din Românai. Dacă va câștiga licitația, proaspătul consorțiu va apela cel mai probabil la Șantierul Naval Constanța, fapt confirmat de directorul general al Centrului  pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR) , Doru Bancu, din partea română a companiei de proiect. “Este o licitație internațională foarte dificilă. Avem experiență în domeniul procedurilor pentru ministerul Apărării dar pe o asemenea combinație cu parte de fregate , este pentru prima dată”, a declarat  Doru Bancu.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Anunţul pentru iniţierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R a fost publicat in 16 martie, în sistemul electronic de achiziţii publice. Procedura este „licitaţia restrânsă”, organizată în baza OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii. Prin acest contract, fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri şi/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanţe superioare (radare, electronooptici şi sonar tractat)”, a transmis MApN.