Consiliul Fiscal: A doua rectificare bugetară depăşeşte şi mai mult plafoanele bugetare!
- Dinu Boboc
- 23 octombrie 2015, 11:41
Guvernul se întinde la cheltuieli mai mult decât ar trebui, fapt confirmat şi de a doua rectificare bugetară, consideră Consiliul Fiscal.
Comparativ cu bugetul aprobat în urma primei rectificări bugetare, veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu 3,03 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al Consiliului Fiscal.
Deficitul bugetar este proiectat să se mențină la nivelul de 13 miliarde lei. Articole din Legea responsabilității fiscal-bugetare stipulează obligativitatea plafoanelor statuate prin Strategia fiscal-bugetară și legea privind plafoanele bugetare pentru următorii indicatori: soldul bugetului, soldul primar acestuia, cheltuielile totale nete de asistența financiară din partea Uniunii Europene (UE) și a altor donatori, precum și pentru cheltuielile de personal - posibilitatea majorării cheltuielilor totale cu ocazia rectificărilor bugetare este prevăzută doar în cazul în care aceasta se referă exclusiv la plata serviciului datoriei publice, respectiv plata contribuției către bugetul UE.
Prima rectificare bugetară consemna deja depășiri majore ale plafoanelor obligatorii descrise mai sus, atât în cazul cheltuielilor de personal (cu 1,5 miliarde lei), cât și în cazul cheltuielilor totale nete de asistența financiară din partea UE și a altor donatori (cu aproape 5 miliarde lei). În plus, la momentul respectiv a intervenit și lipsa de conformare cu regulile care interzic majorarea cheltuielilor de personal pe parcursul anului cu prilejul rectificărilor bugetare și ale celor care interzic majorarea cheltuielilor bugetului consolidat, nete de asistența financiară din partea UE și a altor donatori cu prilejul rectificărilor bugetare, în afară de cazul în care aceasta se datorează suplimentării cheltuielilor cu dobânzile ori a celor aferente contribuției României la bugetul UE), potrivit Consiliului.
“Modificările introduse prin proiectul celei de-a doua rectificări majorează semnificativ dimensiunea acestor depășiri ale plafoanelor în cazul cheltuielilor de personal (cu 2,3 milioane lei), cheltuielilor totale exclusiv asistența financiară din partea UE și a altor donatori (cu 3,8 miliarde lei) în condițiile creșterii cheltuielilor totale cu 3 miliarde lei, precum și a reducerii proiecției privind sumele atrase de la UE cu 781 milioane lei. În plus, se adaugă și o adâncire de mici dimensiuni (+109 milioane lei) a depășirii plafonului de deficit primar, de asemenea deja consemnată cu ocazia primei rectificări bugetare (204,5 milioane lei)”, se arată în comunicat.
În plus față de nerespectarea plafoanelor, proiectul celei de-a doua rectificări bugetare încalcă și prevederile care interzic majorarea cheltuielilor de personal și a cheltuielilor totale nete de asistența financiară din partea UE pe parcursul anului. Proiectul de act normativ prevede, din nou, obișnuita derogare de la regulile fiscale mai sus descrise, diminuând credibilitatea acestora.
Consiliul fiscal a comentat pe larg în opinia sa asupra proiectului primei rectificări bugetare pe anul 2015 despre inoperabilitatea de facto a regulilor fiscale conexe celei de deficit bugetar statuate în lege, în sensul că acestea nu reușesc nicidecum să constrângă comportamentul autorităților în conformitate cu intenția legiuitorului, și a propus fie întărirea aplicării legii prin limitarea posibilității recursului la derogare la un set precis definit de circumstanțe și introducerea de sancțiuni motivante pentru nerespectarea regulilor fiscale (soluție optimă), fie punerea în acord a situației de jure cu cea de facto prin afirmarea supremației regulii privind deficitul bugetar (în concordanță cu Pactul de Stabilitate și Creștere și Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea și Guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare) și renunțarea formală la setul de reguli conexe.
"În condițiile în care proiectul celei de-a doua rectificări bugetare vine la pachet cu o nouă rundă de derogări de la aproape toate regulile conexe celei de deficit bugetar, considerațiile exprimate cu prilejul primei rectificări rămân valabile și în cazul de față", se arată în raport.