Consiliul Diplomatic al MAE, nou instrument de promovare a interesului național

Consiliul Diplomatic al MAE / Sursa foto: MAE a RM

Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat, recent, Consiliul Diplomatic (CD), menit să consolideze relațiile dintre diplomația Republicii Moldova și profesioniștii din varii domenii. Obiectivul declarat al noii entități este promovarea interesului național. Din CD fac parte personalități afirmate în diplomația clasică, economie, cultură, știință, educație etc.

Nicolae Țâu, Mihai Popșoi și Mihai Popov / Sursa foto: MAE a RM

Ministrul Mihai Popșoi: Este răspunsul nostru într-un moment istoric

„Într-un moment istoric atât de important pentru viitorul european al Republicii Moldova, acest consiliu este răspunsul nostru la nevoia de a coaliza și valorifica experiența unor personalități valoroase ale Republicii Moldova. Aceasta pentru elaborarea unor abordări inovatoare, dar și sustenabile de promovare a interesului țării noastre peste hotare. Toți cetățenii activi, devotați cauzei propășirii Republicii Moldova, sunt adevărați ambasadori ai țării”, a declarat vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul afacerilor externe,  în cadrul reuniunii de lansare a CD al MAE, conform unui comunicat al ministerului.

Care sunt personalitățile din noua structură a MAE de la Chișinău

Din Consiliul Diplomatic fac parte Nicolae Țâu, primul ministru al afacerilor externe, Mihai Popov, un alt ex-ministru de externe de la Chișinău, profesorul universitar Nicolae Osmocescu, fost judecător la Curtea Constituțională  ș.a. oficiali. Nicolae Țâu a evidențiat importanța unor inițiative eficiente privind exporturile și atragerea investitorilor, prin intermediul diplomației economice promovate activ de către MAE.

Mihai Popov a subliniat necesitatea referendumului constituțional și a eforturilor susținute pentru realizarea celui mai important proiect național din ultimele decenii – integrarea europeană a Republicii Moldova.

Sursa foto: MAE a RM

Ar putea deveni un hub de promovare a intereselor economice ale Republicii Moldova. Soluții concrete

Expertul economic Veaceslav Ioniță  a remarcat oportunitatea identificării regiunilor noi de export pentru Republica Moldova. A atras atenția, în mod special, asupra țărilor arabe, dar și celor din Asia Mijlocie. „Totodată, ar fi cazul să identificăm  produse noi care pot fi exportate. În același context, să ne preocupe promovarea imaginii Republicii Moldova atât pentru atragerea investițiilor, cât și în popularizarea produselor noastre spre export.

Statul are obligația de a proteja atât interesele agenților noștri economici, care operează pe alte piețe, dar și a străinilor, care lucrează în Republica Moldova. Soluția noastră rezidă și în crearea unei rețele de personalități apreciate și afirmate, ca oameni de afaceri în străinătate, dar și acasă. Astfel, Consiliul Diplomatic trebuie să devină un hub intelectual și de expertiză, în vederea promovării intereselor economice ale Republicii Moldova”, a menționat Veaceslav Ioniță.

O altă misiune a Consiliul Diplomatic al MAE este expertizarea documentelor de politici publice și prezentarea propunerilor de îmbunătățiri. Noua entitate va colabora cu mediul academic și asociativ și va implica în grupuri de lucru, comisii și alte structuri în domeniul afacerilor externe, potrivit unui comunicat al MAE.