Consiliul Concurenței despre propunerea lui Ciolacu: Plafonarea adaosului poate duce la scumpiri și dificultăți de aprovizionare
- Mihai Soica
- 29 iunie 2023, 18:49
Proiectul premierului Marcel Ciolacu de plafonare a adaosului comercial va genera dificultăți de aprovizionare și ar putea duce chiar la scumpiri, consideră Consiliul Concurenței.
În cadrul procesului decizional de la nivelul Guverului României, Consiliul Concurenței a transmis un punct de vedere la ordonanța de guvern prin care se dorește plafonarea adaosului comercial la 14 produse alimentare de bază.
Analiza efectuată la nivelul acestei instituții arată că implementarea unor cote fixe de adaos comercial va fi greu de implementat.
”Modalitatea de implementare a cotei de adaos comercial cumulat pe întreg lanțul de distribuție, de maximum 5%, poate fi dificil de implementat, odată ce actorii de la acest nivel nu cunosc informații sensibile referitoare la adaosul aplicat de concurenții acestora; o posibilă urmare a acestei prevederi ar putea fi şi transparentizarea excesivă a pieţei, la nivelul celor mai sensibile caracteristici, respectiv preț, cost, adaos comercial, care poate amplifica efectele negative asupra pieței”, se arată în punctul de vedere transmis Guvernului României.
Riscuri la adresa Ordonanței lui Ciolacu
Consiliul Concurenței mai atrage atenția că marile magazine vor putea refuza să se mai aprovizioneze cu produsele alimentare de strictă necesitate, dacă nu vor mai putea realiza profitul financiar dorit, fapt ce va duce la o criză.
”Lipsa unor precizări concrete referitoare la modul sau metoda de determinare a costului de producție, cu efecte directe asupra implementării măsurilor legislative. Fixarea unui nivel de adaos, fie și maxim, care nu este considerat optim de către furnizori, poate genera dificultăți în aprovizionarea pieței interne şi un efect contrar scopului urmărit”, mai susțin cei de la Consiliul Concurenței.
De asemenea, adaosul comercial maxim nu poate fi privit ca un lucru bun, într-un contect economic de piață, deoarece prețul poate stabilit doar de raportul cerere și ofertă.
”În plus, adaosul de maxim 20% la costul de producție, în cazul procesatorilor, respectiv maxim 5% și 20% față de prețul de achiziție, în cazul distribuitorilor și, respectiv, al comercianților, comportă, de asemenea, riscuri în sensul în care pot conduce la o aliniere a operatorilor la plafonul maxim și la o creștere a prețurilor la nivelul consumatorilor finali.”, arată analiza Consiliului Concurenței”, se mai arată în documentul citat de Stiripesurse.
Ce alimente se vor ieftin
Guvernul României a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță care prevede reducerea prețurilor la alimentele de bază.
Astfel, din acest document aflăm că este vorba despre 14 alimente de bază, la care adaosul comercial va fi de maxim 20 la sută.
În cazul marilor magazine, taxele ascunse, gen taxa de raft sau altele, vor putea fi de maxim 20 la sută din valoarea produselor.
Ce alimente vor avea prețurile reduse:
- pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialități
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l
- brânză telemea de vacă vrac
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- făină albă de grâu ”000” 1 kg
- mălai 1 kg
- ouă găină calibru M 10 buc.
- ulei de floarea soarelui 1 l
- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc
- legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
- fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă
- cartofi proaspeți albi vrac
- zahăr alb tos 1 kg