Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că prețurile vor scădea. Inflație cu două cifre în decembrie

sursa: arhivă EVZ

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a precizat că prețurile vor scădea în perioada următoare, iar aceste certitudini nu reprezintă o speranță, ci vin pe baza unor analize.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a vorbit despre fenomenul de dezinflaţie în România şi a făcut predicții despre perioadele în care inflația se va stabiliza.

Întrebat despre o posibilă scădere a prețurilor în contextul scăderii inflației, consilierul BNR a explicat că: „Da, asta este mai mult decât o speranță, este o concluzie reieșită din analiză”.

Vor avea loc mici șocuri inflaționiste

Acesta a mai precizat că unul dintre factorii care au dus la scăderea inflației se datorează consumului mai temperat.

Întrebat despre declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că prognoza privind inflaţia „nu este optimistă”, dar este „uşor pozitivă şi realistă”, Adrian Vasilescu a menționat că vom putea vedea mici șocuri inflaționiste în perioada ce urmează.

Acestea vor avea loc atât în luna august, când mulţi români din străinătate schimbă valută în lei pentru a-i cheltui în ţară, dar și în luna aprilie a anului 2023, după ce la 31 de martie va înceta schema de compensare.

„Încetând schema de compensare s-ar putea să vedem şi acolo un mic şoc inflaționist, după care inflația să-şi reia traiectoria pierzând din altitudine până în anul 2024 vara, când s-ar putea să avem o inflație aproape de 2.3%”, a declarat consilierul BNR.

Inflația în România este în scădere

Făcând referire tot despre declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu a mai menționat că guvernatorul a prezentat un tabel cu desfășurătorul de inflație în 2022 şi 2023.

În acel tabel putem vedea că acum avem o inflație în scădere. Astfel, până la sfârșitul anului, în decembrie, prețurile vor începe să se stailizeze treptat.

„În 2022 în decembrie lucrurile se vor încheia, dacă merg bine, cu 13.9% şi vedem, de asemenea, că o să avem combustibil 2.4%, energie electrică şi gaze 2,4%, legume, fructe, ouă 0,8%, tutun, țigări 0,7% care sunt componente importante ale inflației care nu se lasă impresionate de dobânzile de politică monetară a băncilor centrale”, a mai adăugat consilierul guvernatorului BNR, potrivit Antena 3.