Consilierii lui Iohannis, tot mai controversați

Consilierii lui Iohannis, tot mai controversați

Politologul Vladimir Tismăneanu a cerut demisia consilierului prezidențial Andrei Muraru, care l-a pus pe președintele Iohannis într-o situație delicată, prin decorarea unui simpatizant al Mișcării Legionare.

Prima decorație acordată de Klaus Iohannis președintelui AFDPR, Octav Bjoza, a provocat un val de critici la adresa Administrației Prezidențiale. „Este vorba de o gafă extrem de gravă care probează incompetența crasă a consilierului care a făcut propunerea de decorare (...) Acel consilier prezidențial, cel mai probabil Andrei Muraru, ar trebui să-și depună neîntârziat demisia de onoare”, a scris Vladimir Tismăneanu, care a arătat că Bjoza are simpatii legionare.

Muraru, propunere pe 21 decembrie

Potrivit unor informații de la Cancelaria Președintelui, Andrei Muraru, fost director executiv la IICCMER, a îna intat la 21 decembrie către președintele Iohannis propunerea de decorare a lui Bjoza, iar pe 22 decembrie a fost semnat decretul. Premierul Ponta a contrasemnat în dimineața zilei de 22 decembrie. Ponta nu ar fi cerut consilierilor săi vreo referire despre Bjoza, fiindcă nu dorea să intre în conflict cu șeful statului, din primele zile de la preluarea mandatului. Premierul știa, după un conflict cu Traian Băsescu, când a refuzat să contrasemneze decorarea lui H.R.Patapievici, că CCR i-ar fi dat dreptate și ar fi putut bloca decorarea lui Bjoza. Andrei Muraru nu a putut fi contactat, ieri, pentru a explica decizia sa controversată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simpatii legionare

Legăturile lui Bjoza cu mișcarea legionară sunt evidente: el a participat, anul acesta, la o adunare a Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”, însă nu a lipsit nici de la comemorările legionare din 2010, 2011 și 2013. La o astfel de întrunire, Octav Bjoza a luat cuvântul, evocând calitatea deosebită a legionarilor pe care i-a cunoscut în închisorile comuniste. Bjoza a criticat situația creată de Institutul Elie Wiesel la Târgu Ocna, care exercită presiuni pentru retragerea titlului de cetățean de onoare acordat fostului deținut politic Valeriu Gafencu. Gavrilă Ogoranu a fost, de fapt, lider legionar, dar se prezenta ca șef al unui grup de partizani din Munții Făgăraș. Când a murit, însă, în 2006, era președintele grupării neolegionare prosimiste Partidul pentru Patrie.

Soția lui Ogoranu era și ea membră în Mișcarea de rezistență anticomunistă. Ea a cerut și în timpul lui Ion Iliescu și al lui Traian Băsescu să le fie recunoscute meritele. În 2006 ea i-a scris o scrisoare Monicăi Macovei, ministrul Justiției de atunci, în care reproșa că de 5 ani nu li se face dreptate. Trecutul lor legionar i-a făcut pe demnitari să păstreze distanța.

În permanență, lângă Bjoza apare un tânăr, Florin Dobrescu, candidat la Primăria Capitalei în 2012, lider al Partidului Totul pentru Țară. Acest partid este, de fapt, continuatorul formațiunii legionare Pentru Patrie. Parchetul a cerut dizolvarea formațiunii, ca fiind continuatoarea Mișcării Legionare interbelice, dar Tribunalul București a respins solicitarea, iar Partidul Totul pentru Țară funcționează legal.

Bjoza: Nu am fost antisemit

Președintele AFDPR, Octav Bjoza, a negat vehement acuzațiile care i se aduc. „Este revoltător! Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antisemit. În temniță am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptători anticomuniști acolo, nu făceam deosebire care este legionar, țărănist, cuzist sau n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreapta”, a spus Bjoza, citat de site-ul cuvantul-ortodox. ro. El susține că a stat departe de comemorările legionare. „Când sunt comemorați luptătorii anticomuniști, noi suntem cu ale noastre, legionarii cu ale lor. (...) Am susținut întotdeauna că unii dintre legionari au avut părți bune. Faptele rele trebuie judecate separat, înfierate, astfel încât să nu se mai repete”, a declarat președintele AFDPR.