Consecințele războiului. China și-a distrus piața economică. Indicele care monitorizează firmele listate la NY a scăzut cu 40%

Consecințele războiului. China și-a distrus piața economică. Indicele care monitorizează firmele listate la NY a scăzut cu 40% Sursă: Engdao Wichitpunya | Dreamstime.com

În timp ce războiul din Ucraina a generat provocări pe toate piețele economice, prăbușirea Chinei este deosebit de vicioasă și din ce în ce mai nediscriminatorie. Indicii de referință interni au prezentat cele mai slabe performanțe din lume, după cei înregistrați de Rusia. Indicele Nasdaq Golden Dragon, care urmărește companiile chineze listate în SUA, a scăzut cu aproape 40% de la începutul anului 2022. 

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina nu iartă China, care deja resimte consecințele conflictului militar. Erorile politice și diplomatice acumulate distrug evaluările companiilor chineze cotate la bursă. După ani de zile în care a privit investitorii drept ceva comun, Beijing se străduiește acum să îi liniștească.

Economia Chinei se destabilizează

Pe lângă faptul că indicii de referință de la Beijing au cele mai slabe performanțe după Rusia, bursele continentale au tăiat peste 2 trilioane de dolari din valoarea de piață de la începutul anului, conform datelor Refinitiv.

Cele mai mari companii monitorizate de CSI300, listate la bursele din Shanghai și Shenzhen, au scăzut cu o cincime, în timp ce indicele Hang Seng China Enterprises Index a scăzut la niveluri nemaiîntâlnite după anul 2008. Comercianții interni fug chiar și de măsurile pe care Guvernul le sprijină pentru a face față situației, arată Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indicele firmelor listate la NY a scăzut cu 40%

La New York, Alibaba, companie care a fost favorită în trecut în domeniul tehnologiei și care odată se tranzacționa la peste 300 de dolari pe acțiune, se apropie de prețul de 68 de dolari, la fel ca și mulți alți operatori.

Indicele Golden Dragon, care urmărește firmele chineze listate la New York, a scăzut cu aproximativ 40% de la începutul anului până în prezent. Repere întunecate se profilează la vedere. La sfârșitul lunii februarie, de exemplu, indicele MSCI China a raportat un randament brut anualizat de doar 1,5% din 1992.

A încurajat Xi războiul din Ucraina?

Acest lucru este în mare parte autoprovocat. Este posibil ca decizia președintelui Xi Jinping de a se apropia de Vladimir Putin să îl fi încurajat pe acesta din urmă să atace Kievul. Războiul ar putea supune companiile și băncile chineze la sancțiuni secundare, în timp ce creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și alimente va reduce cererea de bunuri și servicii chinezești în țară și în străinătate.

Mai mult, oficialii pun în aplicare metode restrictive pentru a redobândi controlul asupra unui focar de COVID-19 reapărut recent. Acest lucru va suprima și consumul intern, iar majoritatea companiilor chineze cotate la bursă se concentrează pe piețele locale.

Ce opțiune mai are Beijingul

La vânturile frontale diplomatice și virale se adaugă capriciile politice. Campania de eradicare a riscurilor financiare s-a degradat în atacuri birocratice incoerente. În 2021, de exemplu, Guvernul a transformat peste noapte întregul sector al meditațiilor după școală, care anterior era o meserie populară, într-o industrie non-profit. Autoritatea de reglementare în domeniul securității cibernetice s-a inserat în procesul de listare. Politicienii naționaliști paranoici au refuzat să țină cont de îngrijorările rezonabile ale agențiilor de supraveghere a contabilității din SUA cu privire la fraudă, ceea ce face probabil ca China Inc. să fie în curând blocată în afara New York-ului.

Spre deosebire de prăbușirea din 2015, Guvernul pare să fie blazat în legătură cu această cădere. Într-adevăr, banca centrală a lăsat marți ratele dobânzii de referință neschimbate. Acesta ar putea fi un gest de negare sau de acceptare: după ce a făcut atât de mult pentru a distruge încrederea în acțiunile chinezești, Beijingul ar putea să nu aibă altă opțiune decât să le lase să-și urmeze cursul.