„Este ca și cum ai vinde înghețată eschimoșilor”, a titrat cotidianul italian Corriere della Sera, amuzându-se pe seama orezului național.

Ai cărui producători au semnat, la sfârșitul lunii trecute, în plină pandemie Covid-19, un acord de export către China, cel mai mare consumator de orez din lume.

Chinezii vor importa diverse varietăți de orez italiene specifice, precum Carnaroli, Arborio sau Roma. Dar, mai ales în peninsula italiană, cererea de orez a explodat, scrie Rfi.

Potrivit Coldiretti, cel mai mare sindicat agricol italian, consumul de orez a crescut cu 47% în timpul primelor săptămâni ale pandemiei, pe punctul de a detrona, pentru o scurtă perioadă, pastele

Dacă Italia rămâne un producător de orez mic la scara producției mondiale, totuși ea este, de departe, principalul producător european de orez: cu 1,5 milioane de tone pe an, Italia reprezintă aproape jumătate din producția totală de orea a Uniunii Europene.

4000 de producători activează în acest sector, în special în nordul țării, în Lombardia și în Piemont.

Un detaliu istoric și puțin cunoscut: însuși Leonardo da Vinci a fost cel care a proiectat, la sfârșitul secolului al XV-lea, amenajarea canalelor de irigație care a permis dezvoltarea acestei culturi în țară.