Congresul XIV, ultimul congres al lui Nicolae Ceaușescu

Congresul XIV, ultimul congres al lui Nicolae CeaușescuNicolae Ceaușescu la Congresul al XIV-leaSursa foto: arhiva EVZ

Congresul XIV s-a încheiat pe 24 noiembrie 1989. Timp de patru zile, România a trăit ultimul congres comunist din istorie.

Congresul XIV s-a derulat în intervalul 20-24 noiembrie 1989. Nicolae Ceaușescu a folosit lucrările Congresului ca pe o rampă de promovare a ideilor sale. Acestei idei tindeau spre un comunism pur în anul 2000.

Congresul XIV, în condiții sporite de securitate

Congresul XIV s-a derulat în condiții de securitate sporite. Nicolae Ceaușescu știa că rămăsese singur în Blocul de Est, între liderii conservatori.  Meciul România-Danemarca din 15 noiembrie 1989 a avut un grad de risc ridicat. Să nu uităm că în noiembrie 1989, niciun stat din Blocul de Est nu mai avea conducere comunistă conservatoare.

Congresul XIV a fost unul în care se confirma doar prezența lui  Nicolae Ceaușescu în fruntea partidului și statului român. Adică prelucrarea s-a făcut de la organizațiile de bază, către vârf. Delegații au fost atenți selectați. Vorbitorii primiseră clar textele pe care urmau să le spună.

Congresul XIV - o Românie fără capitalism

Congresul XIV s-a construit pe ideea plății datoriei externe, declarate în aprilie 1989. Congresul XIV a acreditat ideea că „atunci când o face plopul pere și răchita micșunele” va mai fi capitalism în România. Nicolae Ceaușescu a acreditat ideea că în România productivitatea în cincinalul 1991-1995 va atinge cel puțin 200 000 lei pe cap de locuitor în trei sferturi din județele României.

Raportul final, citit de Ceaușescu era construit inclusiv pe necesarul de calorii al populației care trebuia să stea la cozi pentru alimentele raționalizate și distribuite pe bază de cartelă.

Ar fi urmat să se retragă Nicolae Ceaușescu?

În cartea lui Constantin Boștină, „În ochiul ciclonului”, fostul secretar personal al lui  Nicolae Ceaușscu a scris că se vorbea de posibilitatea ca Nicu să fie succesor oficial al tatălui său, Cartea se poate achiziționa de pe edituradecarte.ro. Dacă se comandă și un exemplar din Evenimentul Istoric sau Capital, nu se vor plăti taxe de transport ale comenzii.

Discuția despre Nicu era una formală, mai mult la nivel de zvon. Reconfirmarea lui Nicolae Ceaușescu a fost dezamăgitoare pentru mulți dintre comuniștii care erau fideli urmăritori ai liniei lui Gorbaciov, aceea a celebrelor Glasnosti și Perestroika.

Ne puteți urmări și pe Google News