Congresul din SUA a adoptat Legea Omnibus care se referă la banii alocați pentru anul 2023. A fost luată o decizie favorabilă și în privința Mării Negre. Administrația din SUA se va ocupa de această regiune atât de importantă.
Congresul SUA a adoptat Legea Omnibus în legătură cu alocările bugetare pentru anul fiscal 2023. Una dintre aceste prevederi se referă și la cererea legislativului american ca, după șase luni după ce legea a fost promulgată, Secretarul de Stat al SUA și șefii altor agenții federale importante să întocmească pentru Congresul o strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre.
Aceasta va avea drept scop aprofundarea relațiilor economice, dar și consolidarea asistenței economice pentru statele de regiune. Este vizată și securitatea țărilor. Această prevedere a fost introdusă de un grup bipartizan important al Congresului american. Propunerea a trecut cu votul pozitiv al ambelor partide din Congres și mai este nevoie doar de votul lui Joe Biden.
Printre membrii grupului care au vrut introducerea prevederii se numără Jeanne Shaheen, președinta Subcomisiei pentru Europa și cooperare regională de securitate din Comisia de relații externe a Senatului SUA (democrată), Mitt Romney, membru al Comisiei de relații externe a Senatului SUA (republican), dar și membri ai Camerei Reprezentanților precum Mike Turner și William Keating. În plus, inițiativa legislativă a primit sprijin și din partea unor membri importanți ai Senatului american. Este vorba de Chris Coons, Roger Wicker și Benjamin Cardin.
Problema Mării Negre, un subiect important pentru SUA
Subiectul Mării Negre face parte din pachetul legislativ care este cunoscut în Congresul american ca Legea Omnibus. Acesta conține și asistența pentru Ucraina. Este vorba de sprijin militar și economic. În plus, tema legată de Marea Neagră este unul dintre subiectele care se află mai mereu pe agenda politică a ambasadei. Au fost organizate mai multe evenimente de la începutul anului pentru a crește vizibilitatea regiunii.
„Elaborarea unei strategii a Statelor Unite față de regiune va constitui un instrument substanțial și comprehensiv pe care Romania îl susține pe deplin”, se arată în documentul emis de Congres. În acest context, au fost demarate tot mai multe discuții încă de la începutul sesiunii legislativului SUA. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, dar și diplomații Ambasadei României la Washington au vorbit cu membri și experți ai Congresului american, notează G4Media.