Condiția Rusiei pentru încheierea războiului. Fără „mercenarii" NATO în Ucraina și fără livrări de arme din Occident

Condiția Rusiei pentru încheierea războiului. Fără „mercenarii" NATO în Ucraina și fără livrări de arme din OccidentSursa: Pixabay

Vladimir Putin a dat asigurări joi că Rusia doreşte încheierea războiului din Ucraina şi a subliniat că toate conflictele armate se încheie cu negocieri diplomatice. La o zi distanță, un diplomat rus a anunțat în ce condiții ar putea începe negocierile.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat, joi, că și-ar dori încheierea războiului din Ucraina: „Scopul nostru nu este să învârtim roata conflictului militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război. Ne vom strădui să punem capăt acestui lucru şi cu cât mai repede, cu atât mai bine, bineînţeles".

La scurt timp, secretarul de stat american Antony Blinken a transmis că Rusia nu a manifestat vreo dorinţă „semnificativă” de a pune capăt războiului din Ucraina. „Până astăzi, în mod fundamental Rusia nu a manifestat niciun interes de a se angaja într-o diplomaţie semnificativă pentru a pune capăt războiului, a spus Blinken într-o conferinţă de presă organizată a doua zi după vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington.

Războiul din Ucraina. Negocieri fără NATO

Vineri, însă, un diplomat rus de rang înalt a declarat că discuțiile privind garanțiile de securitate pentru Rusia nu pot avea loc cât timp militarii și „mercenarii" NATO rămân în Ucraina și cât timp continuă livrările de arme occidentale către această țară.

Într-un interviu acordat agenției de presă de stat rusești TASS, Alexander Darchiev, șeful departamentului pentru America de Nord din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat că discuțiile vor fi premature „până când nu se va opri fluxul de arme și finanțare pentru regimul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, până când militarii, mercenarii, instructori americani și NATO nu vor fi retrași".

Rusia se referă în mod obișnuit la voluntarii străini care luptă alături de armata ucraineană drept „mercenari" și a condamnat luptătorii străini capturați pentru că au acționat ca atare.

Oficialii ruși au subliniat din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni deschiderea lor pentru discuții privind Ucraina, chiar dacă au subliniat că nu cred că Zelenski este interesat de o soluționare pașnică.

În comentariile sale, Darchiev a afirmat că discuțiile ar trebui să fie precedate și de „recunoașterea realităților pe care le-am definit pe teren", o referire aparentă la controlul Rusiei asupra unor părți din estul și sudul Ucrainei.

Rusia a lansat în 24 februarie o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi pentru protejarea populaţiei rusofone din Ucraina