Voturile din camera inferioară a Congresului privind ajutorul pentru Ucraina vor avea loc sâmbătă. Anunțul mult-așteptat a venit din partea lui Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților. De partea cealaltă a baricadei, Rusia susține că acest sprijin nu va schimba fața războiului.
Rusia, reacție legată de ajutorul pe care SUA vrea să îl trimită în Ucraina
Proiectul de lege este blocat în Congresul american de mai multe luni. Despre acesta, Rusia a afirmat că nu ar avea capacitatea de a influența situația actuală de pe front. Proiectul de lege urmează să fie supus la vot sâmbătă. Dmitri Peskov susține că sprijinul din partea SUA nu ar aduce vreun beneficiu în plus Ucrainei.
„Aceasta nu poate în niciun caz influenţa evoluţia situaţiei de pe fronturi. Nu va putea să schimbe nimic", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Sprijin de peste 95 de miliarde de dolari
Suma de 95 de miliarde de dolari, din asistența americană pentru securitate, ar putea ajunge în Ucraina după votul de sâmbătă.
Blocajul legat de acest ajutor a intervenit pe fondul obiecțiilor vehemente ale republicanilor radicali. Vocile republicanilor izolaționiști au devenit tot mai puternice în ultimii ani. Acestea au fost susținute de fostul președinte Donald Trump, care a declarat că ajutorul extern ar trebui oferit cu titlu de împrumut.
Rusia, sigură în conflictul cu Ucraina: Ajutorul din partea SUA nu va putea să schimbe nimic
Ucraina se luptă să facă faţă armatei lui Putin, mult mai stabilă la capitolul armament și număr de soldați. Volodimir Zelenski a subliniat încă din mijlocul lunii martie că este crucial ca votul din Congres să ducă la deblocarea ajutorului pentru țara sa.
Senatul a adoptat în februarie un proiect de lege pentru acest ajutor de război. În valoare de 95 de miliarde de dolari, acesta era destinat sprijinirii Ucrainei în lupt cu Federația Rusă.