Congresul 20 al Partidului Comunist Chinez. Partidul cu 96 de milioane de membri a câștigat cea mai mare bătălie cu sărăcia

China. Sursa foto: Xinhua/Ju Peng

Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez (PCC) din 2012, este foarte probabil să obțină un al treilea mandat de cinci ani la cel de-al 20-lea Congres al partidului, care va avea loc luna aceasta. Astfel, va deveni cel mai longeviv șef de partid de la liderul fondator Mao Zedong încoace. De asemenea, va reprezenta o îndepărtare riscantă de la un sistem de conducere colectivă și de succesiune ordonată care a oferit regimului chinez un avantaj important față de colegii săi autoritari mai puțin stabili.

Xi Jinping a deschis cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez, un eveniment care durează o săptămână și în cadrul căruia se așteaptă ca el să obțină un al treilea mandat de conducere și să își consolideze poziția de cel mai puternic conducător al țării de la Mao Zedong încoace.

Xi Jinping a început un discurs în care a evocat salvgardarea de către partid a securității naționale, menținerea stabilității sociale, protejarea vieții oamenilor și preluarea controlului asupra situației din Hong Kong, care a fost zguduit de proteste antiguvernamentale în 2019.

Taiwanul rămâne al Chinei

În ceea ce privește Taiwanul, Xi a spus: "Am purtat cu hotărâre o luptă majoră împotriva separatismului și a interferențelor, demonstrând determinarea și capacitatea noastră puternică de a proteja suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a ne opune independenței Taiwanului”. Delegații adunați au răspuns cu aplauze puternice.

Xi a declarat că partidul cu 96 de milioane de membri "a câștigat cea mai mare bătălie împotriva sărăciei din istoria omenirii”. În deceniul său la putere, Xi, în vârstă de 69 de ani, a îndreptat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a dat prioritate securității, controlului de stat al economiei în numele "prosperității comune", unei diplomații mai asertive, unei armate mai puternice și intensificării presiunii pentru a cuceri Taiwanul, guvernat democratic, scrie The Guardian.

Analiștii nu se așteaptă la nicio schimbare semnificativă

În special, în ultimele zile, China a subliniat în mod repetat în ultimele zile angajamentul său față de strategia "zero-Covid" a lui Xi, spulberând speranțele a nenumărați cetățeni chinezi, precum și a investitorilor, că Beijingul ar putea începe să iasă dintr-o politică care a provocat frustrări și daune economice pe scară largă.

Puterea lui Xi pare să nu fie diminuată de tumultul unui an în care economia chineză a încetinit dramatic, trasă în jos de blocajele frecvente ale politicii Covid, de criza din sectorul imobiliar și de impactul represiunii sale din 2021 asupra "economiei de platformă", cândva liberă, precum și de vânturile globale. Relațiile Chinei cu Occidentul s-au deteriorat brusc, agravate de sprijinul lui Xi pentru Vladimir Putin din Rusia.

Revigorarea Partidului de către Xi

Fiu al unui revoluționar al Partidului Comunist, Xi a revigorat un partid care devenise profund corupt și din ce în ce mai irelevant, extinzându-și prezența în toate aspectele Chinei, cu Xi în mod oficial "nucleul" său. Xi a eliminat limitele mandatelor prezidențiale în 2018, deschizându-i calea pentru a rupe precedentul din ultimele decenii și a guverna pentru un al treilea mandat de cinci ani, sau mai mult.

Congresul de două ori pe deceniu este așteptat să îl reconfirme pe Xi în funcția de secretar general al partidului, cea mai puternică funcție din China, precum și în cea de președinte al Comisiei Militare Centrale. Președinția lui Xi urmează să fie reînnoită în martie, în cadrul sesiunii anuale a parlamentului chinez.

În perioada premergătoare congresului, capitala chineză a intensificat măsurile de securitate și restricțiile Covid, în timp ce oțelăriile din provincia vecină Hebei au fost instruite să își reducă operațiunile pentru a îmbunătăți calitatea aerului, a declarat o sursă din industrie. A doua zi după încheierea congresului, sâmbătă, se așteaptă ca Xi să prezinte noul său comitet permanent al politrucilor, o echipă de conducere formată din șapte persoane. Aceasta va include persoana care îl va înlocui pe Li Keqiang în funcția de premier, atunci când Li se va retrage din această funcție în martie, după ce va îndeplini numărul maxim de mandate.