Xi Jinping și Vladimir Putin vor să creeze o nouă ordine mondială. Planurile lor, în impas

Xi Jinping și Vladimir Putin vor să creeze o nouă ordine mondială. Planurile lor, în impasSursa foto: Twitter

Xi Jinping și Vladimir Putin, ce mai puternici lideri ai lumii, și-au împărtășit ultima dată când s-au întâlnit viziunea de a crea o nouă ordine mondială. Ei declarau atunci sosirea unei noi ere în relațiile internaționale și sperau ca viziunile lor să se îndeplinească. Cu toate acestea, înfrângerea Rusiei pe front îi pune în impas pe cei doi lideri.

Xi Jinping și Vladimir Putin și-au declarat o prietenie „fără limite” și și-au exprimat nemulțumirile comune față de Statele Unite și aliații săi, la ultima lor întâlnire. În declarația lor comună, publicată imediat după, aceștia subliniau ideea că lumea trece prin schimbări importante și au punctat „transformarea arhitecturii de guvernanță globală și a ordinii mondiale”.

Acum, la mai bine de 200 de zile de la ultima lor întâlnire, cei doi lideri se vor vedea din nou la un summit regional în orașul Samarkand din sud-estul Uzbekistanului. Însă, planurile s-au schimbat de atunci, iar Rusia a suferit între timp o înfrângere costisitoare pe front. Acest lucru va duce la o destabilizare a relațiilor dintre ei.

Astfel, după ce s-a apropiat din ce în ce mai mult de Moscova sub Xi Jinping, Beijingul are o miză directă în rezultatul războiului. O Rusie învinsă va întări Occidentul și va deveni un activ mai puțin util și de încredere în rivalitatea marii puteri a Chinei cu SUA.

De asemenea, Moscova slăbită ar putea reprezenta o distragere mai mică a atenției pentru SUA, permițând astfel Washingtonului să se concentreze mai direct asupra Beijingului.

În acest context, China nu își poate ajuta aliatul, deoarece riscă la rândul ei sancțiuni occidentale. Totodată, momentul este unul important pentru Xi Jinping, care este la doar câteva săptămâni distanță de a candida pentru un al treilea mandat.

Xi Jinping și Vladimir Putin, în impas

Cele două mari au mizat puternic pe planurile sale, sperând la o victorie. Dacă Rusia ar fi învins rapid Ucraina și-ar fi mărit sfera de influență și ar fi schimbat echilibrul de putere în Europa. La rândul său, China urmărește cucerirea Taiwanului, eveniment care la rândul său ar fi avut o contribuție pentru noua ordine mondială.

Mai mult, o victorie a Rusiei ar fi oferit un șablon de urmat în atacul plănuit de China.

Eșecul Rusiei de pe front slăbesc însă planurile celor două mari puteri. Deși China a fost alături de Rusia, învinuind NATO și SUA pentru război,  condamnând totodată sancțiunile occidentale asupra Moscovei, țara nu se va da peste cap pentru aliata sa.

China își va urmări planurile sale strategice

„China este dispusă să ofere Rusiei un oarecare sprijin tacit din punct de vedere politic, diplomatic și într-o oarecare măsură economic, dar concluzia este că nu va da peste cap și nu va submina celelalte obiective strategice ale acesteia de a sprijini Rusia”, a spus Brian Hart de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Călătoria lui Xi în Asia Centrală nu este doar despre a-și arăta sprijinul pentru Putin. Este, de asemenea, despre consolidarea legăturilor la periferia Chinei și reafirmarea influenței globale a Beijingului.

„China nu are cu adevărat alți parteneri mari puternici, așa cum Statele Unite au mulți aliați europeni și indo-pacific pe care se poate baza. Deci, Rusia este de departe cel mai puternic stat care este oarecum strâns aliniat cu China”, a spus Hart, potrivit unei analize CNN.