Congres-demonstraţie de forţă la PSD

Congres-demonstraţie de forţă la PSD

Social-democraţii îşi lansează azi programul de guvernare în care propun 100 de soluţii pentru redresarea României.

Cinci mii de oameni. Sala Palatului. Discursuri despre unitatea partidului şi 100 de soluţii pentru scoaterea economiei româneşti din criză. Aplauze furtunoase. Baloane. Oda Bucuriei. Congresul extraordinar PSD organizat azi se vrea o demonstraţie de forţă a unui partid puternic gata să revină la guvernare.

Reuniunea PSD nu are o miză de tranşare a puterii în partid ca până acum. E un Congres fără alegeri. Se modifică puţin Statutul, dar nu în părţile esenţiale. Se va mări numărul vicepreşedinţilor, se va înfiinţa o structură onorifică - Consiliul foştilor preşedinţi.

Concetrarea va fi pe prezentarea programului de guvernare cu care PSD vrea să preia puterea. De fapt, o sinteză a documentului de 600 de pagini elaborat sub coordonarea lui Adrian Năstase, intitulat "România Corectă, România socială". Pentru a nu eclipsa acest eveniment, bătălia pentru putere a fost tre cută în planul 2.

Punctul de pensie la 45%, când vor fi bani

Programul conţine 100 de soluţii de guvernare, grupate pe măsuri care vor fi aplicate în prima zi de guvernare, în prima lună, în primul an, respectiv în primul mandat.

Pentru prima zi de guvernare, PSD se angajează la aplicarea a şase măsuri: revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior diminuării cu 25%, anularea noilor metode de recalculare a pensiilor militarilor prin blocarea aplicării legii unitare a pensiilor, anularea impozitării pensiilor mici.

PSD se angajează, pentru primul an de guvernare, să introducă sistemul diferenţiat de impozitare, pentru care propune două variante de lucru.

Prima este impozitarea în patru trepte: 0% pentru veniturile de până la 1.000 de lei, 15% pentru veniturile sub 4.500 de lei, 25% pentru veniturile între 4.500 şi 10.000 de lei şi 35% pentru veniturile de peste 9.000 de lei.

A doua variantă de impozitare propusă de PSD este în trei trepte: 8% pentru veniturile până la 1.000 de lei, 12% pentru cele între 1.000 şi 4.500 de lei şi 16% pentru veniturile ce depăşesc 4.500 de lei. Creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu este un obiectiv al primului an de guvernare care va fi realizat însă sub rezerva "stabilizării fiscale şi reechilibrării bugetare".

PSD reînvie din "cenuşa" lui Iliescu

După mai bine de cinci ani, PSD vine din nou Sala Palatului pentru organizarea Congresului. Ultima reuniune social-democrată aici a fost în aprilie 2005, când Ion Iliescu a fost învins de Mircea Geoană în alegerile interne. De atunci, congresele PSD au fost mutate la Romexpo. Acest loc a fost preferat de Geoană la sugestia lui Marian Vanghelie, un obişnuit al pavilioanelor centrului expoziţional.

Sala Palatului, cu 5.000 de locuri disponibile, se pretează la organizarea unor megareuniuni politice. Cât partidul a fost condus de Adrian Năstase acest loc a fost preferat pentru organizarea Congreselor PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News