CONFUZIE la REFERENDUMUL pentru FAMILIE

CONFUZIE la REFERENDUMUL pentru FAMILIE

Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, scrie pe pagina sa de Facebook că se răspândește o confuzie în societatea românească legată de întrebarea de la referendum.

Gheorghiu se întreabă de ce la Referendumul pentru Familie se vorbește doar despre legea adoptată de Parlament și nu se spune nimic despre familie și căsătorie.

Mihai Gheorghiu a scris pe Facebook:

„Se răspândeşte o confuzie legată de întrebarea de la referendum. De ce se vorbeşte doar despre legea adoptată de Parlament şi nu se spune nimic despre familie/ căsătorie?

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Forma întrebării e stabilită prin lege, nu e la latitudinea organizatorului (Guvernul). Mai precis, Legea 3/2000, "legea referendumului", prevede la articolul 7: "(1) Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin „DA“ sau „NU“ la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?"" Cu alte cuvinte, indiferent de tema referendumului, dacă scopul e modificarea Constituţiei, întrebarea e aceeaşi.

2. Nimeni nu mai poate adăuga ceva la legea de revizuire a Constituţiei. Ea a fost publicată în Monitorul Oficial, împreună cu avizul CCR. Legea de revizuire e cea din imagine. Orice adăugire ar fi tardivă, ilegală şi în afara avizului dat de CCR, rezultând în nulitatea întregului demers.

P.S.: Legat de faptul că legea de modificare nu are număr în MO: Legea constituțională nu se numerotează înainte de referendum. Așa cum e publicată în M.O. e doar o propunere de revizuire a Constituției. Va deveni lege cu număr, dacă trece referendumul. (via Florin Pușcaș).”