Cum pot fi prevenite abuzurile și confuzia dintre Poliție și Poliția Locală. O propunere radicală a unui personaj celebru

Cum pot fi prevenite abuzurile și confuzia dintre Poliție și Poliția Locală. O propunere radicală a unui personaj celebru Sursa foto: Facebook

De cele mai multe ori conductorii auto nu realizează care sunt agenţii de la Poliția Română și cei de la Poliția Locală. Pe lângă faptul că au uniforme asemănătoare, agenții de la Locală folosesc aceleași practici derutând participanții la trafic.

Un proiect de lege, care a fost depus recent în Senat, ar putea să includă Poliția Locală printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofarul cu lumină albastră. În acest moment, doar agenții poliției sau jandarmeriei au dreptul legal de a folosi aceste semnale luminoase și sonore.

Un agent din cadrul Poliției Locale a fost întrebat dacă are voie să folosească girofarul. Acesta a susținut că, în baza legii 155/2010, are acest drept. Legea după care funcționează Poliția Locală prevede că echipajele pot să folosească semnalele sonore și cele luminoase de culoare albastră doar când se află în timpul misiunilor. Această prevedere nu este inclusă în Codul Rutier, fapt ce le poate aduce agenților de la Poliția Locală amenzi între nouă şi 20 de puncte amendă.

Ce prevede Codul Rutier

Codul Rutier prevede că luminile albastre pot fi folosite doar de autospecialele Ministerului de Interne, ale SPP-ului, SRI-ului sau Penitenciarelor. Acest lucru înseamnă că dacă agenții de la Poliția Locală îți fac semn în trafic să te oprești sau să te dai din drum, nu ești obligat să faci asta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eugen Tone, președintele Federaţiei Poliţiei Locale, a spus că au existat cazuri în care polițiștii locali au fost opriți în trafic de agenții de la Poliția Rutieră pentru că foloseau semnalele luminoase.

„Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”, a declarat  Vasile Zelca, preşedinte Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.

Christian Ciocan a cerut schimbarea numelui Poliției Locale

Comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română, a venit cu o soluţie pentru a nu mai exista confuzia făcută între Poliția Locală și Poliția Națională.

„Sigur că, de-a lungul timpului, primăriile au schimbat denumirea gardienilor publici în Poliție Locală, dar nu există nicio formă de pregătire care să le dea acestora o astfel de calificare. Astfel, suntem direct interesați ca această confuzie să nu mai persiste în contextul în care susținem eforturile MAI și ale Poliției Române de a-și stabili clar identitatea, care odată stabilită, trebuie protejată. Poliția Română este o structură care deservește comunitatea cu atribuții și obligații clar stabilite prin lege.

Așa cum nu s-a aprobat vreodată ca Poliția Locală să primească competențe similare cu Poliția Națională, noi mergem mai departe și spunem: În Poliția Națională există structuri specializate care fac parte din Poliția Judiciară. Este absurd să crezi că orice altă formă de asociere, chiar dacă e plătită din bani publici, va putea să presteze niște activități așa cum prestează Poliția Judiciară”, a subliniat Christian Ciocan

Delimitarea trebuie să fie foarte clar făcută

Şi continuă: „Dacă în Spania, Poliția Locală nu se numește Civil Guard, poate că și la noi lucrurile ar trebui clar delimitate! Poliția Română este singura structură care aplică legea în condițiile în care noi avem competență generală, iar orice altă formă de organizare care ține de alte structuri care fac parte din autoritățile publice locale, oare nu ar fi în interesul cetățenilor români și ai lumii să poarte o altă denumire?

Este o întrebare la care reflectăm și în condițiile pașilor care s-au făcut până acum, vom veni și cu propuneri concrete. Vom schimba și uniformele. De la atribuții și până la denumire, lucrurile trebuie să stea diferit”, a  concluzionat Christian Ciocan.