Conflictul Rusia Ucraina: Nimeni nu știe ceea ce face Putin. Are un lanț de comandă strategic și militar foarte scurt

Sursa: pixabay.com

Senatoarea italiană Ema Bonino a declarat într-un interviu că suntem deja într-un război rece, că mai este loc de negociere între Rusia, SUA și NATO și că extinderea alianței spre Est nu este singura soluție pentru securitatea continentului.

Senatoarea italiană Ema Bonino a declarat într-un interviu că sunt deja într-un război rece, că mai este loc de negociere între Rusia, SUA și NATO și că extinderea alianței spre este nu este singura soluție pentru securitatea continentului. Ea a vorbit într-un interviu pentru La Stampa despre situația din Ucraina. Ea nu crede în perspectiva unui război în adevăratul sens la cuvântului, dar spune că deja suntem într-un război rece.

„Din păcate, am intrat deja. Început ca o ciocnire strategică între SUA și China după faimosul “pivot to Asia”, al lui Obama, cel de-al Doilea Război Rece s-a extins într-o provocare sistemică care implică pe de o parte întregul Occident, iar de cealalata parte Rusia și China. O situație de blocuri opuse care generează auspicii proaste pentru soluționarea numeroaselor probleme globale care urmează. Nu cred în perspectiva unui război adevărat. Dar sunt sincer uimită de numărul tot mai mare de anunțuri privind iminența sa, care sosesc în principal din SUA, unde există un fel de rotație între Biden, Blinken, Sullivan, Austin, cu ajutorul lui Stoltenberg și al Londrei“, a declarat Emma Bonino, citată de La Stampa.

Situația din Ucraina una pur politică

Emma Bonino crede că este încă loc de negocieri.  „Câmpul de luptă pentru Ucraina este în întregime politic și se referă la poziția țării în contextul securităţii continentului. Nu este un mister faptul că Moscova nu agreează deloc  perspectiva, deși îndepărtată, a aderării Ucrainei la NATO. De cealaltă parte nici SUA și NATO nu intenționează să închidă oficial ușa acestei perspective. Între timp, armele și soldații continuă să se desfășoare nu numai la granițe, dar și în Ucraina și în țările NATO vecine, ceea ce nu ajută. Cineva ar trebui să ceară un „time out” al acestei stări de agitaţie fără un scop aparent, numai că ONU și OSCE sunt paralizate de ciocnirea dintre Statele Unite și Rusia“, a mai declarat senatoarea italiană.

Nimeni nu știe ce face Putin

Întrebată ce s-au putea ăntâmpla în continuare, senatoarea a spus că Putin este imprevizibil, dar este clară întenția americanilor și a aliaților săi.

„Nimeni nu știe ceea ce face Putin. Rusia are un lanț de comandă strategic și militar foarte scurt. Nici Şoigu, şi nici Lavrov nu au o autonomie care să depăşească cu mult implementarea şi comunicarea deciziilor Preşedintelui. Cu toate acestea, îmi pare clară direcția impusă de Washington Aliaților, cărora le cere ca în caz de invazie, dar nu numai, să adopte sancțiuni foarte dure împotriva Rusiei; să consolideze poziția militară pe întregul flanc estic al NATO, cu dislocări succesive de oameni și armament şi să conţină pe cât posibil atitudinea agresivă a Moscovei în regiune, evitând reproducerea sferelor de influenţă la nivel regional. NATO și Europa nu par capabile să organizeze un  răspuns diferit de cel american“, a mai declarat Ema Bonino.

Extinderea NATO nu e singura soluție

Senatoarea crede că extinderea la este a UE și NATO nu este singura pobilitate de a  garanta siguranța Europei. „Extinderea în mod repetat a granițelor unei Alianțe defensive nu poate fi singura rețetă pentru garantarea securității continentului. Nu este util acum să deschidem o dezbatere asupra extinderilor succesive ale UE și NATO. Observ că Moscova, dincolo de lipsa previzibilă de entuziasm, nu a manifestat în trecut atitudini agresive față de apartenența la UE și NATO a majorității țărilor din fostul Pact de la Varșovia, inclusiv a țărilor baltice care făceau parte din URSS. Este evident că Ucraina, cu o parte semnificativă din populație rusofilă şi vorbitoare de limba rusă, reprezintă un caz extrem de mai complex în ceea ce privește extinderile ulterioare“, a mai spus Ema Bonino