Conflictul dintre Iran și Israel va escalada cu pași repezi. Acesta este avertismentul oficialilor din Statele Unite, care urmăresc îndeaproape mișcările Iranului. Tot ce urmează să se întâmple în Orientul Mijlociu este impervizibil, notează CNN.
Conflictul dintre Iran și Israel escaladează. Ce avertizări dau SUA
SUA anticipează că Iranul va lansa atacuri asupra mai multor ținte din interiorul Israelului în zilele următoare și este pregătit să asiste la interceptarea oricăror arme lansate împotriva aliatului său. Administrația Biden se află în stare de alertă maximă.
Vineri, președintele Joe Biden a avertizat că atacurile din partea Iranului vor veni "mai devreme sau mai târziu" și a reiterat un avertisment public sever, afirmând că mesajul său către Teheran este clar: "Nu o faceți".
Conflictul dintre Iran și Israel va fi o escaladare în această regiune, evenimente pe care SUA au încercat să le evite de-a lungul timpului, îndeosebi de când a început războiul dintre Hamas și Israel.
La finalul zilei de vineri, oficiali de rang înalt din administrația SUA considerau că viitoarele atacuri ar putea implica și reprezentanți iranieni, conform unei surse autorizate și unui oficial familiarizat cu informațiile, și că țintele probabil vor fi atât în interiorul Israelului, cât și în jurul regiunii. Disponibilitatea SUA de a intercepta armele lansate asupra Israelului a fost o clară dovadă a nivelului de cooperare continuă dintre cele două armate.
Ce mișcări au descoperit SUA în Iran
SUA au observat că Iranul a mobilizat resurse militare în interiorul teritoriului său, inclusiv drone și rachete de croazieră, indicând pregătirea pentru posibile atacuri împotriva țintelor israeliene, conform a două surse familiarizate cu serviciile de informații americane. Una dintre surse a menționat că SUA au observat că Iranul se pregătește să lanseze până la 100 de rachete de croazieră.
Nu era clar dacă Iranul intenționa să lanseze atacuri de pe teritoriul său ca parte a unui prim atac sau dacă se pregătea să se poziționeze pentru a descuraja Israelul sau SUA să efectueze un eventual contraatac pe teritoriul său.
timp ce răspundea la întrebările strigate de reporteri, inclusiv despre eventualul pericol în care se aflau trupele americane, Joe Biden a a subliniat vineri angajamentul administrației sale față de securitatea Israelului.
„Suntem dedicați apărării Israelului", a spus el. "Vom susține Israelul vom ajuta la apărarea Israelului și Iranul nu va reuși".
Casa Albă a declarat vineri că rămâne o amenințare "reală", "credibilă" și "viabilă" ca Iranul să lanseze lovituri, în urma atacului Israelului asupra unui complex diplomatic iranian din Siria de săptămâna trecută, care a dus la moartea a trei generali iranieni.
Statele Unite, măsuri în cazul atacului iminent al Iranului
Înainte de a face anunțul legat de trimiterea întăririlor în Israel, SUA a decis să restrângă numărul deplasărilor făcute de personalul diplomatic american în Israel. Hotărârea a fost luată din din motive de securitate.
„Ca măsură de precauţie, angajaţii administraţiei americane şi membrii familiei lor nu sunt autorizaţi să călătorească în afara zonelor Tel Aviv, Ierusalim şi Beersheva până la noi ordine. Personalul Guvernuli american este însă autorizat ”să tranziteze între aceste trei zone în deplasări personale”, potrivit avizului.
Iran are temeri, susțin surse
La începutul acestei săptămâni, CNN a relatat că un atac al Iranului împotriva Israelului ar fi probabil desfășurat de forțele proxy iraniene din regiune, mai degrabă decât direct de către Iran, conform a două surse familiarizate cu serviciile secrete americane în acest sens.
Sursele declară că Iran se teme de o escaladare dramatică a conflictului și nu dorește să ofere SUA sau aliaților săi o justificare pentru a ataca Iranul direct. Aceleași surse susțin că Teheranul și grupările sale de miliție proxy nu par a fi pregătite pentru un atac împotriva trupelor americane. Cu toate astea, Iran an deține controlul asupra forțelor sale și nu exclud atacul contra activelor americane.
Pe de altă parte, serviciile secrete de informații ale SUA estimează că Iranul a încurajat mai multe dintre grupurile sale de miliție proxy să desfășoare simultan un atac extins împotriva Israelului, folosind drone și rachete, și că acestea ar putea să lanseze atacurile chiar în această săptămână.
„Amenințarea este foarte clară și credibilă", a declarat una dintre surse. "Ei au pus piesele la locul lor pentru a efectua atacul acum. Așteaptă doar momentul potrivit".
Un atac direct al Iranului asupra Israelului este unul dintre cele mai serioase scenarii pe care administrația Biden se pregătește să le gestioneze, deoarece ar conduce inevitabil la o escaladare rapidă a unei situații deja tensionate în Orientul Mijlociu.
O asemenea lovitură ar putea conduce la escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas într-un conflict regional mai larg - un lucru pe care Biden a căutat să-l evite de mult timp. Biden primește informări cu privire la situație de mai multe ori pe zi.
De ce Iranul a declarat război Israelului. Atacul care a generează un alt război
La 1 aprilie 2024, avioanele de luptă F-35 ale Israelului au atacta consulatul Iranului din Damasc. S-au înregistrat 16 persoane ucise (7 soldați din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, 5 milițieni, 1 luptător Hezbollah, 1 consilier iranian, 2 civili). Printre militari, a fost ucis și un comandant superior iranian al forțelor Quds, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi. El era o figură importantă în relațiile dintre Iran și Hezbollah.
Clădirea a fost atacată de șase rachete trase de avioanele israeliene F-35 de fabricație americană. Ambasadorul iranian și familia sa au scăpat teferi. Însă, reacția iranienilor a fost una de „război”. Mii de protestatari iranieni au fluturat steaguri palestiniene și iraniene în Teheran, Tabriz și Isfahan, notează Reuters.
În Israel, șapte ambasade au fost evacuate și sunt alerte de călătorie în Israel, Iran, Palestina și Libia.