Războiul Israel-Hamas se derulează de aproape șase luni. Conform statisticilor oficiale, sunt sute de ostatici și zeci de mii de morți. Armata israeliană a transmis că a ucis aproximativ 13.000 de luptători Hamas de la începutul războiului, deşi nu s-a menționat cum a calculat exact acest număr. Părți mari din teritoriul considerat al Fâșiei Gaza au fost distruse.
Șase luni de război în Israel. Câți lideri Hamas ar fi fost uciși
Armata israeliană susține că a ucis mai mulți lideri ai organizației teroriste Hamas. Printre aceștia, se află și Marwan Issa, comandantul adjunct al aripii militare a Hamas. Considerat unul dintre cei mai căutaţi oameni ai Israelului, acesta ar fi cel mai înalt lider al grupării care a fost ucis de la începutul războiului. Statele Unite au declarat că sunt de părere că a fost ucis, dar Hamas nu a confirmat acest lucru, relatează BBC.
Autorităile din Israel spun că vor elibera toți ostaticii luați de Hamas. Potrivit cifrelor oficiale israeliene, 253 de oameni au fost luați ostatici pe 7 octombrie. Conform sursei citate, dintre aceștia: 109 au fost eliberați ca parte a schimburilor de prizonieri sau în acorduri separate, trei au fost salvați direct de armata israeliană în cadrul operațiunilor militare, iar corpurile a 11 ostatici au fost recuperate, inclusiv trei pe care armata israeliană a recunoscut că i-a ucis din greșeală.
Război în Israel. Șase luni de groază. Tunelurile secrete ale Hamas, o altă față a ONU
Războiul din Israel a arătat și o altă față a ONU. Este vorba despre tunelurile secrete ale Hamas, care au folosite mult timp pe infrastructura ONU, menționează sursa citată.
Gândiți-vă la Fâșia Gaza ca la un strat pentru civili și apoi la un alt strat pentru Hamas. Încercăm să ajungem la acel al doilea strat pe care l-a construit Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, în octombrie. Potrivit Hamas, rețeaua sa de tuneluri se întinde pe 500 km. Peste 1,7 milioane de oameni au fost strămutați, a menționat ONU.
„Proiect pilot” pentru ajutorarea copiilor din Gaza, posibil atac a Iranului. Bilanț negru
În șase luni de război în Fâșia Gaza au fost ucişi mai mulţi copii decât în 4 ani de conflicte în întreaga lume. Semnalul de alarmă este tras de comisarul general al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni care a citat date ale Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, condus de Hamas. Între timp, armata israeliană anunță că a început un „proiect-pilot” pentru intrarea de ajutoare direct în nordul Fâşiei.
În prezent, se așteaptă ca Iran să atace Israelul, scrie presa internațională. Serviciile de informaţii din SUA estimează că răspunsul ar putea consta într-un atac cu drone şi rachete de croazieră, dar va fi proporţional şi îndreptat împotriva unei „facilităţi diplomatice” şi nu împotriva unor civili, conform postului de televiziune american CBS.