Conflictele din Est divizează încă Rusia şi Occidentul
- Adam Popescu
- 2 decembrie 2010, 00:06
În ciuda "resetării" relaţiilor dintre Moscova şi statele occidentale, rezolvarea unor chestiuni spinoase precum conflictul transnistrean sau cel din Georgia rămâne încă problematică.
SUA, Germania şi România au solicitat ieri, la summitul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Astana, reluarea negocierilor în format 5+2 pentru reglementarea problemei transnistrene, în vreme ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul moldovean.
Niciun progres diplomatic consistent nu e aşteptat însă de la reuniunea care ia sfârşit azi şi pe a cărei agendă au figurat conflictele îngheţate din fostul spaţiu sovietic, notează AFP.
Declaraţia finală a summitului organizaţiei ce reuneşte foste state URSS, SUA şi ţările europene se mai negocia încă ieri-seară, dovadă că, în ciuda "resetării relaţiilor", Moscova şi Occidentul îşi menţin opiniile diferite privind rezolvarea chestiunilor spinoase precum conflictul transnsitrean sau cel georgian.
Prioritatea României
Prezent la Astana, capitala Kazahstanului, Traian Băsescu a spus că soluţionarea conflictului transnsitrean e o "prioritate politică" românească.
"Sprijinim realizarea fără precondiţii a discuţiilor formale în cadrul de negociere 5+2 (Moscova, Chişinău, Kiev, Tiraspol, OSCE + SUA şi UE în calitate de observatori - n.r.), în vederea identificării unei soluţii durabile, cu respectarea deplină a normelor internaţionale şi a integrităţii teritoriale, suveranităţii Republicii Moldova", a spus liderul român, potrivit Agerpres.
Reluarea negocierilor a fost susţinută şi de cancelarul german, Angela Merkel, care i-a mulţumit liderului rus Dmitri Medvedev pentru discuţiile purtate pe acest subiect. La rândul său, secretarul american de stat, Hillary Clinton, a pledat pentru reluarea dialogului şi pentru "promovarea transparenţei şi a demilitarizării conflictului, în acord cu declaraţiile şi obiectivele OSCE".
Retragerea trupelor
Preşedintele moldovean interimar, Mihai Ghimpu, a refuzat să meargă la Astana, invocând refuzul Rusiei de a-şi retrage trupele, după un angajament în acest sens luat la summitul OSCE de la Istanbul din 1999. A fost prezent însă vicepremierul moldovean, Victor Osipov, care a reiterat "necesitatea deplinei retrageri a forţelor militare şi bunurilor ruseşti" din Republica Moldova.
O invitaţie privind rezolvarea conflictului transnistrean a venit încă din vară, pe adresa lui Medvedev, de la cancelarul Angela Merkel. Rusia, care şi-a menţinut refuzul de a-şi retrage trupele de pe teritoriul moldovean, nu a oferit încă un răspuns clar solicitării Germaniei. Negocierile în format 5+2 au fost oprite în urmă cu patru ani de Rusia şi Transnistria, în condiţiile în care Moscova a preferat un dialog direct cu Chişinăul.
Tiraspolul a cerut OSCE să nu ia o decizie privind conflictul fără să consulte partea transnistreană. Neobişnuita solicitare, scrie Reuters, arată că Tiraspolul se teme că Medvedev ar putea să facă o concesie cancelarului german.
Problema georgiană
Rusia şi Occidentul văd cu ochi diferiţi şi problema privind regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia după războiul cu Georgia din 2008. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, ieri, că Moscova nu susţine formularea din documentele finale ale summitului OSCE care fac referire la "conflictul din Georgia". Şeful diplomaţiei ruse a afirmat că participarea Abhaziei şi Osetiei de Sud la negocierile de la Viena, ca părţi cu drepturi depline, confirmă statutul lor de state independente.
"Sperăm ca în cadrul acestui summit să se cheme la reluarea fără întârziere a dialogului 5+2 pentru a soluţiona conflictul din (Republica) Moldova.", HILLARY CLINTON, secretarul de stat american