Conflict Serbia-Kosovo. Cedare majoră a guvernului de la Pristina

Kosovo.Sursa: Arhiva EVZ

Executivul de la Pristina a decis să amâne punerea în aplicare a noilor reguli îi obligau pe oamenii din zonele majoritare etnice sârbe să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor eliberate de Serbia cu cele emise de Kosovo, în urma conflictului cu împușcături de duminică seara.

Regulile care ar fi urmat să omogenizeze plăcuțele de înmatriculare a mașinilor în Kosovo ar fi trebuit să intre în vigoare la miezul nopții dintre 31 iulia și 1 august.

Serbia, scenariu copiat de la Putin

Duminică, etnicii sârbi din nord au baricadat drumurile și bărbați înarmați au tras focuri de armă în semn de protest.

Anterior, un deputat în Adunarea Națională a Serbiei, Vladimir Djukanovic, din partea Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, a declarat că el crede că Serbia ar putea fi forțată să se angajeze în „denazificarea” Balcanilor. „Denazificarea” a fost unul dintre pretextele folosite de regimul lui Vladimir Putin pentru declanșarea războiului de agresiune din Ucraina.

„Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Mi-ar plăcea să mă înșel”, a scris Vladimir Djukanovic pe Twiter.

În urma acestor tensiuni, guvernul kosovar a descis, duminică seara, în urma consultărilor cu SUA și UE, ca implementarea regulilor să fie amânată cu o lună.

Kosovo, un stat cu probleme de recunoaștere internațională

Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în februarie 2008, după ani de relații tensionate între locuitorii săi sârbi și în principal albanezi.

Statul a fost recunoscut de Statele Unite și de țările importante ale Uniunii Europene, dar Serbia, susținută de aliatul său Rusia, refuză să facă acest lucru, la fel ca majoritatea etnicilor sârbi din Kosovo.

Aproximativ 50.000 de oameni care locuiesc în zonele majoritare sârbe din nord folosesc plăcuțe de înmatriculare eliberate de autoritățile sârbe și refuză să recunoască instituțiile kosovare. Decizia guvernului kosovan de a introduce noi reguli, inclusiv înlocuirea numerelor de înmatriculare sârbe cu cele kosovari, a dus la ciocniri.

NATO a descris situația ca fiind „tensionată”, deoarece sute de etnici sârbi au parcat camioane, cisterne și alte vehicule în apropierea două puncte cheie de trecere a frontierei cu Serbia, în semn de protest față de noile reguli, forțând poliția să închidă cele două puncte de trecere.

Cât de aproape suntem de un nou război în Balcani

Misiunea condusă de alianţa din Kosovo, Kfor, a declarat că este pregătită să intervină „dacă stabilitatea este pusă în pericol”. Au existat, de asemenea, rapoarte despre împușcături trase de bărbați înarmați, deși poliția din Kosovo a spus că nu a primit rapoarte despre nicio rănire.

Creșterea tensiunilor a dus la consultări cu ambasadorii SUA și UE. Ambasadorul SUA Jeffrey Hovenier a declarat că a cerut guvernului kosovar să amâne punerea în aplicare a hotărârii privind plăcuța de înmatriculare cu 30 de zile „pentru că se pare că a existat dezinformări și neînțelegeri în legătură cu decizia”.

Kosovo a fost apoi de acord să amâne noile reguli cu 30 de zile.

Von der Leyen: UE își riscă reputația în Balcani

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a salutat anunțul într-un tweet și a spus că se așteaptă ca toate blocajele să fie eliminate imediat. Preşedintele sârb Alexandar Vucic a mai spus că se aşteaptă ca tensiunile să „detensioneze” după amânarea regulilor.

Proteste similare au avut loc anul trecut în legătură cu propunerile de modificare a regulilor plăcuțelor de înmatriculare.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia continuă, deși cele două părți s-au angajat să se angajeze într-un dialog sponsorizat de UE pentru a încerca să rezolve problemele de lungă durată, potrivit BBC.