Evenimentul Zilei > International > Conflict mocnit între Iran și Statele Unite. Care este miza scandalului
Conflict mocnit între Iran și Statele Unite. Care este miza scandalului

Conflict mocnit între Iran și Statele Unite. Care este miza scandalului

Între Iran și SUA au izbucnit tensiuni din cauza unui incident aviatic.

Interceptarea unui avion de pasageri iranian de către un avion de luptă al Statelor Unite nu a rămas fără urmări.

Oficialitățile iraniene susțin că vor lua o serie de măsuri legale. Iranul acuză că avionul de luptă american ” s-a apropiat periculos” de aeronavă în spaţiul aerian sirian.

„Perturbarea unui avion de pasageri în spaţiul aerian neutru este o încălcare internaţională clară a securităţii aviaţiei civile”, a declarat vicepreşedinta pentru afaceri juridice din administraţia preşedintelui Hassan Rouhani, Laya Joneydi.

Iranul amenință că va sesiza Organizaţia Aviaţiei Civile şi Curtea Internaţionala de Justiţie

Iranul ar putea sesiza incidentul Organizaţiei Aviaţiei Civile şi Curţii Internaţionale de Justiţie, a spus Laya Joneydi.

Ministerul de Externe iranian anchetează detaliile cazului urmând să emită un comunicat mai târziu. Operaţiunea SUA de vineri a fost criticată dur de ministrul de externe Mohammad Javad Zarif. El i-a numit pe politicienii americani „nelegiuiţi”, într-o postare pe Twitter.

Videoclipul postat de agenţia iraniană de ştiri IRIB dezvăluie un pasager care avea sânge pe faţă.

Avionul a putut să aterizeze la Beirut. aşa cum a fost planificat. Iar apoi acesta s-a întors în siguranţă la Teheran.

Armata americană a confirmat incidentul

IRIB a indicat iniţial implicarea israeliană. Armata americană a confirmat că unul dintre propriile aparate s-a apropiat de avionul de pasageri pentru a-l identifica.

„Un F-15 american aflat în misiune de rutină a efectuat o inspecţie vizuală standard a avionului de pasageri „la o distanţă sigură de aproximativ 1.000 de metri”, a declarat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA. El a adăugat că inspecția a fost realizată pentru asigurarea siguranţei personalului coaliţiei la garnizoana americană de la Tanf.

„Odată ce pilotul F-15 a identificat aeronava ca un avion de pasageri Mahan Air, F-15 s-a distanţat în siguranţă de aeronavă. Interceptarea profesională a fost realizată în conformitate cu standardele internaţionale”, a spus Urban.

Compania Mahan Air, acuzată de transfer ilegal de arme

Israelul şi SUA acuză compania Mahan Air că transferă arme destinate gherilelor în Siria, aflate în relații cu Iranul.

SUA au impus în anul 2011 sancţiuni companiei Mahan Air, pe care a acuzat-o că a sprijinit financiar Gărzile Revoluţionare iraniene, determinând creşterea tensiunilor dintre cele două ţări.

Un pasager citat de agenţia IRIB a descris modul în care s-a lovit la cap de plafonul avionului în timpul schimbării altitudinii. În înregistrarea video apare un pasager în vârstă, întins pe podea, potrivit agerpres.ro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: