Migraţia cleticilor a adus din nou pe ordinea zilei conflictul dintre cele două mitropolii de la Chişinău, Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei române, şi Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova. În timp ce Mitropolia Moldovei acuză Mitropolia Basarabiei de coruperea clericilor, cea din urmă califică Mitropolia Chișinăului drept o structură necanonică, plină de agenți ai serviciilor secrete rusești.
Scânteia care a reînnoit scandalul dintre cele două mitropolii, care mocneşte de 30 de ani, a fost trecerea parohului bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, Alexei Sîrbu, de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Mitropolia Moldovei l-a oprit pe paroh de la oficierea slujbelor, iar Mitropolia Basarabiei i-a luat apărarea preotului şi a declarat că nu aprobă practica de caterisire aplicată de Mitropolia Moldovei.
Mitropolia Basarabiei, învinuită de coruperea clericilor şi enoriaşilor
Mitropolia Moldovei a reacţionat, lansând un șir de acuzații la adresa Mitropoliei Basarabiei, printre care încălcarea canoanelor bisericești și coruperea clerului și a creștinilor din Mitropolia Moldovei, pentru a-i determina să treacă la ei.
„Clericii care au migrat ar trebui să înțeleagă că datoria Înalt Prea Sfințitului Vladimir este să certe cu blândețe pe cei ce stau împotrivă, că doar le va da Dumnezeu pocăință spre cunoașterea adevărului și ei să scape din cursa diavolului, de care sunt prinși, pentru a-i face voia”, a declarat Mitropolia Moldovei.
Mitropolia Moldovei, acuzată de propagarea războiului din Ucraina
În replică, Mitropolia Basarabiei a venit cu acuzații grave în adresa Mitropoliei pro-ruse. „Structura locală din Republica Moldova a Patriarhiei Moscovei, intitulată pompos și abuziv drept „Mitropolia Chișinăului și a ÎNTREGII Moldove” sau „Biserica Ortodoxă din Moldova” este o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse. Ea s-a aflat constant în complicitate fățișă cu regimul neconstituțional și separatist de la Tiraspol și este marcată la vârf de fenomenele degradante ale corupției, simoniei, abuzului de putere, imoralității și depravării”, se arată în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
Mitropolia Basarabiei a mai învinuit Mitropolia Moldovei şi de faptul că ar propaga „erezia războiului și omuciderii, cum se vede astăzi în cazul războiului nedrept din Ucraina” „Constatăm cu mâhnire că Mitropolia Chișinăului, structura de ocupație bisericească a Patriarhiei Moscovei, continuă să dezinformeze opinia publică, falsificând adevărul, distorsionând realitatea și prezentând trunchiat sau tendențios aspecte istorice sau canoane ale Bisericii. Această situație denotă reflexe imperiale, teamă pentru pierderea puterii de influență în societate, opacitate la adevăr, inadecvare la procesele sociale de desovietizare și incapacitate de dialog constructiv în interesul Ortodoxiei”, notează Mitropolia Basarabiei.
Conflictul de 30 de ani
Conflictul dintre cele două biserici ortodoxe de la Chişinău durează de mai bine de 30 de ani, după ce în 1992 un grup de clerici au hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, primid binecuvântarea Patriarhiei de la Bucureşti. Guvernul Republicii Moldova a refuzat să recunoască Mitropolia Basarabiei, chiar dacă, la începutul anului 1993, Comisia pentru Drepturile Omului şi Relaţiile Naţionale şi Comisia pentru Cultură şi Culte a Parlamentului Republicii Moldova, la 11 martie 1993, au cerut Guvernului înregistrarea Mitropoliei Autonome a Basarabiei (de stil vechi).
Timp de 10 ani Mitropolia Basarabiei şi-a desfăşurat activitatea în condiţii de persecuţie metodică şi sistematică din partea autorităţilor guvernamentale.
În 2001, CEDO a obligat Guvernul de la Chişinău să înregistreze Mitropolia Basarabiei, iar în 2002 hotărârea instanţei europene a fost executată. Aceasta nu a pus capăt conflictului dintre cele două mitropolii, acesta ieşind de fiecare dată când un paroh şi enoriaşii săi anunţau că pleacă de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.