Autoritățile austriece nu acceptă directiva propusă de UE, care limitează plățile în numerar la cel mult 10.000 de euro.
Austria se opune acestei reglementări, considerând că aduce atingere libertăților cetățenilor săi. Ministrul Finanțelor de la Viena, Gernot Blümel (ÖVP), a respins încă de acum 2 luni inițiativa comisarului UE pentru piața financiară, Mairead McGuinness.
Acesta dorește ca plățile pentru sume de peste 10.000 de euro să se facă doar prin mijloace de transfer bancar.
„Nu vom accepta o abolire într-un asemenea mod a numerarului”, a spus ministrul finanțelor, Gernot Blümel, citat de Ziarul Românesc.
Gernot Blümel a adăugat că pentru mulți austrieci numerarul reprezintă „în continuare cel mai important și preferat mijloc de plată.
UE vrea să interzică plățile în numerar de peste 10.000 de euro
Plățile în numerar de peste 10.000 euro, care se fac către comercianții de bunuri sau prestatorii de servicii ori între aceștia, urmează să fie interzise în toate țările membre UE. Este vorba despre un proiect de regulament european care a fost prezentat deja, la începutul săptămânii, de Comisia Europeană.
„Persoanele care tranzacționează mărfuri sau prestează servicii pot accepta sau efectua o plată în numerar numai până la o sumă de 10 000 EUR sau o sumă echivalentă în monedă națională sau străină, indiferent dacă tranzacția este efectuată într-o singură operațiune sau în mai multe operațiuni care par fi legate între ele”, prevede proiectul care urmează să fie dezbătut și adoptat de Parlamentul European și de Consiliul UE.
Prin această măsură se urmărește reducerea riscurilor de spălare a banilor. În același timp, va fi și o debirocratizare pentru profesioniștii care acum trebuie să raporteze tranzacțiile mari în numerar către autorități.
Statele membre își vor stabili limitele inferioare
Conform documentului, statele membre vor putea adopta limite inferioare, însă numai după consultarea Băncii Centrale Europene. Dacă limite inferioare deja există la nivel național, acestea vor continua să se aplice, dar statele vor trebui să notifice Comisia Europeană.
Plafonul pentru tranzacțiile în numerar nu se va aplica plăților între persoanele fizice, dacă acestea nu acționează în calitate de profesioniști, și nici plăților sau depozitelor făcute la bănci (chiar și așa, tranzacțiile vor fi raportate de bănci).
Fiecare stat UE va trebui să stabilească sancțiuni pentru persoanele care, în calitate de profesioniști, sunt suspectate că au încălcat interdicția de a face sau a accepta plăți în numerar de peste 10.000 euro.
În România, Legea 129/2019 (cea referitoare la prevenirea spălării banilor) permite tranzacțiile în numerar de la 10.000 de euro în sus, însă acestea trebuie raportate autorităților din domeniul prevenirii spălării banilor.