Conducta de gaz natural Țărmul Mării Negre – Podișor, inaugurată oficial de Transgaz

Conducta de gaz natural Țărmul Mării Negre – Podișor, inaugurată oficial de Transgaz Sursa foto: arhiva EVZ

Vineri, la Dragalina din județul Călărași, a avut loc ceremonia oficială de inaugurare a unui proiect major de infrastructură, și anume conducta de transport gaze naturale de la Țărmul Mării Negre până la Podișor. Evenimentul a fost organizat de către Transgaz, operatorul național de transport al gazelor naturale, în colaborare cu reprezentanții companiei Kalyon, firma turcă responsabilă de construcția gazoductului.

Această conductă va deschide calea pentru gazul extras din perimetrele offshore ale Mării Negre să ajungă în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale.

Transgaz a lansat conducta de gaz Țărmul Mării Negre – Podișor

Ion Sterian, directorul general Transgaz, a declarat că la finalizarea lucrărilor, această conductă devine importantă pentru România deoarece preia gazele din Marea Neagră.

De asemenea, este vitală pentru celelalte state din estul și centrul Europei deoarece preia o parte din gazele după Coridorul Vertical, începând cu Marea Caspică și incluzând terminalele de LNG din Turcia și Grecia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin aceste conexiuni, spune Sterian, România va deveni un hub important de gaze pentru centrul, estul Europei și Balcani.

Ion Sterian, șeful Transgaz, critici la adresa Bruxelles-ului. Ce le repusează

Ioan Sterian. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Compania turcă este responsabilă de execuția lucrărilor în calitate de contractor principal, iar valoarea contractului lansat de Transgaz este de 1.398.651.158,6 lei, fără TVA.

La rândul său, Murathan Kalyoncu, președinte Kalyon Inșaat a declarat că:  „Acest proiect are o importanță strategică pentru a satisface nevoile de gaze ale UE. Pentru acest proiect vom angaja 1.200 de oameni și vom subcontracta societăți din România”.

Mai multe companii românești, implicate în proiect

Conform directorului Transgaz, la acest proiect deosebit de important contribuie și companii românești, ceea ce este crucial pentru economia țării, având în vedere amploarea investiției.

Astfel, compania CIS Gaz din România este implicată ca subcontractor, având în responsabilitate 131 km (40%) din întregul traseu de 308 km al conductei.

De asemenea, în cadrul acestui proiect vor fi utilizate 1.000 de tone de țeavă de la Liberty Galați, iar contractul pentru aceasta urmează să fie semnat în perioada imediat următoare. Lucrările au început în iunie 2023, iar termenul de finalizare este stabilit pentru iunie 2025.

Traseul conductei de transport gaze naturale de la Țărmul Mării Negre la Podișor se întinde pe o lungime de 308,4 km și va fi divizat în două sectoare distincte, după cum urmează:

  • Tronsul I, Marea Neagră -Amzacea, în lungime de 32,5 km;
  • Tronsonul II, Amzacea – Podișor, în lungime de 275,9 km.

Conducta de gaze lansată de Transgaz se află în regiunea de sud-est a țării, iar cursul său se îndreaptă de la Sud-Est spre Vest, străbătând județele Constanța, Călărași și Giurgiu prin nu mai puțin de 42 de unități administrative teritoriale.

Energie

Sursa foto: Arhiva EVZ

Conducta lansată de Transgaz va aproviziona cu gaze Europa

La ceremonie au fost prezenți, alături de reprezentanții Transgaz și ai companiei turcești, Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, și Cevdet Yılmaz, vicepreședintele Republicii Turcia.

„Sunt foarte bucuros că particip la ceremonia de lansare a conductei aferente proiectului „Țărmul Mării Negre-Podișor”, a spus vicepreședintele Turciei.

Această inițiativă garantează furnizarea de gaze naturale către Europa, reprezentând un proiect de importanță strategică atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.