Editura Evenimentul si Capital

Conducerea Băncii Carpatica caută înlocuitori pentru acționarul principal: Carabulea

14-04/carabulea-465x390
Autor: | | 5 Comentarii | 843 Vizualizari

Recent mandatat să caute oportunități de fuziune, Johan Gabriels, directorul general al Băncii Comerciale Carpatica, vorbește despre două chestiuni: cea a reputației acționarului principal și cea a numărului de acțiuni pe care acesta le deține.

Directorul general al Băncii Comerciale Carpatica, Johan Gabriels, spune că numele de Carpatica va continua să existe chiar și după eventuala fuziune, pentru care a primit din partea acționarilor mandat să o identifice. De ce fuziune? Pentru că banca are o problemă de reputație în urma anchetele derulate de procurorii anticorupție, anchete care îl vizează pe Ilie Carabulea, principalul acționar al instituției financiare. În plus, mai sugerează Gabriels, în acest moment este nevoie ca procentul de acțiuni pe care le deține Ilie Carabulea să scadă.

Prea multe acțiuni

”Domnul Carabulea, eu şi BNR, vrem tot ceea ce e mai bun pentru această bancă, doar cu menţiunea că BNR, deşi îşi doreşte un al treilea mare jucător indigen pe piaţa bancară din România, îşi doreşte ca această bancă să aibă o guvernanţă mult mai deschisă, să fie mai democratică, să fie o bancă cu investitori instituţionali care nu dețin un procent de 57% în procent individual, ca persoană fizică”, a declarat Johan Gabriels, într-un interviu acordat pentru Tribuna, ziar controlat tot de Ilie Carabulea.În mod direct, prin societățile pe care le controlează și alături de partenerul său, Corneliu Tănase, Carabulea controla aproape 57% din acțiunile Băncii. Spunem controla, deoarece din prima jumătate a lui martie anul acesta, BNR le-a suspendat lui Carabulea și Tănase dreptul de vot în Adunările generale ale acționarilor.

Chestiunea reputației

Johan Gabriels spune că și-a propus ca până în septembrie anul acesta să găsească o variantă de fuziune pentru Banca Carpatica. Fuziune în urma căreia numele și sediul central să rămână aceleași: Carpatica și, respectiv, Sibiu. Este nevoie de fuziune, în opinia lui Gabriels, deoarece problema reputației lui Carabulea afectează și reputația băncii.”Avem o problemă reputaţională. În cazul acţionarului principal, pe care noi îl respectăm foarte mult, Banca Naţională a României a luat anumite decizii, cea mai importantă fiind retragerea dreptului de vot din Adunarea Generală a Acţionarilor. Din această cauză, mai ales pentru că suntem o companie publică, listată la Bursa de Valori, Directoratul a cerut acţionarilor o extindere a mandatului pentru a căuta posibile acţiuni strategice, incluzând posibilitatea unei fuziuni”, mai spune directorul general al Băncii în același interviu.

Nu e nicio luptă cu Ilie Carabulea

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI