Apariţia caravelei în secolul XV, corabie cu pânze bine potrivite, cu mai multe punţi şi cu deplasament mare, a permis „descoperirea Americii”. Columb a mai făcut mai multe traversări, vreo patru. Iniţiaţii spun că au fost cinci, cel de al cincilea drum fiind comandat de comunitatea de evrei din Spania, comunitate scoasă în afara legii şi ameninţată cu exilul. Şi unde să emigreze, dacă nu în… Am’r-Ka, ”ţara speranţei”!

Există și o carte pe aceiași temă, sunt mai multe, sigur că da, dar cartea de care vorbesc este semnată de celebrul Simon Wiesenthal, evreul mîndru și curajos, vânătorul de naziști, care și-a răzbunat pe ai lui, după dreptatea religiei lui, după legea talionului. ”Segel der Hoffnung” tradusă în română, cam aproximativ, cu ”Calea Speranței. Misiunea secretă a lui Cristofor Columb”. ”În aceiași lună a lui ianuarie în care Voi, Sfinții Regi, ați hotărât alungarea evreilor de pe pământurile voastre, Majestățile Voastre au hotărât să mă trimeată cu o flotă în Indii” – așa, spune Wiesenthal, că începe jurnalul lui Cristofor Columb. Dar nu vreau să vă privez de citirea unei cărți minunate, căutați-o și citiți-o!

Sunt mai multe vorbele înțelepte ale lui Simon Wiesenthal, dar să reținem: ”Ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic!”. Ce bine se potrivește vorba aceasta la situația din România! Îmi vin informații de peste tot. Parcă România ar fi locuită de moluște, de meduze, nu de oameni, fără reacție, nesimțire totală – iar presa, în special cea electronică, este cea care înrăutățește lucrurile. Ar trebui un proces al presei, al televiziunii, după cel al comunismului. Dar, făcut ca lumea!

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE