Conducătorul campaniei lui Hillary Clinton s-a dovedit că este vinovat pentru informațiile transmise despre Donald Trump

Conducătorul campaniei lui Hillary Clinton s-a dovedit că este vinovat pentru informațiile transmise despre Donald Trump Sursa foto: Agerpres

Procurorii de la procesul avocatului Michael Sussmann au declarat vineri unui juriu că există dovezi „covârșitoare” că Sussmann a mințit FBI cu săptămâni înainte de alegerile din 2016, pentru a ascunde rolul campaniei Clinton în promovarea acuzațiilor conform cărora candidatul de atunci, Donald Trump avea un plan secret cu o bancă rusă.

În timpul argumentelor finale la procesul pentru fals în declarații al lui Sussmann, echipa consilierului special John Durham a ridiculizat afirmația avocatului pentru securitate cibernetică conform căreia acționează independent pentru a ajuta FBI atunci când i-a spus avocatului principal al biroului despre presupusele comunicări între un server Trump și unul pentru Alfa Bank, ai căror proprietari sunt apropiați de președintele rus Vladimir Putin.

„Acuzatul știa că trebuie să-și ascundă clienții dacă exista vreo șansă de a introduce acuzațiile sale la FBI”, a spus consilierul special adjunct Jonathan Algor. „Nu a fost vorba despre securitatea națională. Era vorba despre promovarea cercetării opoziției împotriva candidatului opoziției Donald Trump.”

Apărarea lui Sussmann a insistat că fostul procuror federal nu a mințit FBI, dar că teoria lui Durham era absurdă, având în vedere interacțiunile extinse ale lui Sussmann cu FBI în numele campaniei Clinton și Comitetului Național Democrat în legătură cu piratarea e-mailurilor lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurații au început să delibereze în acest caz la scurt timp după ora 13.00. Vineri, dar judecătorul de la Curtea districtuală din SUA, Christopher Cooper, a declarat că se așteaptă ca niciun verdict să nu fie returnat înainte de marți din cauza problemelor de programare a sărbătorilor.

Procesul de două săptămâni este primul test în sala de judecată pentru Durham, care a fost însărcinat de către procurorul general de atunci William Barr să examineze originile anchetei FBI privind legăturile dintre Trump și Rusia. Cu două luni înainte de alegerile din 2020, Barr l-a actualizat pe Durham la statutul de consilier special, ceea ce îi oferă o mai mare autonomie și ar putea complica orice efort de a-l demite.

Dovezile descoperite

Democrații l-au criticat pe Durham pentru că a folosit o presupusă minciună periferică pentru a difuza public o narațiune mai amplă conform căreia campania Clinton a promovat acuzații false împotriva lui Trump, care s-au răspândit în ancheta avocatului Robert Mueller și au împiedicat președinția lui Trump.

Judecătorul de la Curtea districtuală din SUA, Christopher Cooper, a limitat mărturiile și dovezile la proces despre faptul că acuzațiile de server secret pe care Sussmann le-a dat FBI-ului aveau sau nu merite, deși jurații au auzit că FBI a concluzionat că sunt nefondate. Dar procurorii trebuie, de asemenea, să arate că presupusa minciună a lui Sussmann a fost „materială”, ceea ce înseamnă că ar fi putut afecta investigația FBI într-un mod semnificativ.

De luni de zile, apărarea lui Sussmann a susținut că dovezile a ceea ce a spus clientul lor la întâlnirea cu Baker sunt șocante, din cauza relatărilor contradictorii pe care le-a dat fostul oficial FBI și a discrepanțelor în notele pe care alți oficiali ai Departamentului de Justiție le-au făcut mai târziu cu privire la dacă credeau că Sussmann era sau nu acționar pentru un client.

Cu toate acestea, în martie a acestui an - la șase luni după ce echipa lui Durham a adus rechizitoriul împotriva lui Sussmann - Baker a descoperit un mesaj text cu o zi înainte de întâlnirea din septembrie 2016. În ea, Sussmann a scris aproape exact ceea ce Baker susține acum că a spus Sussmann la discuția unu-la-unu din biroul lui Baker de la sediul FBI, potrivit Politico.