Românii pot beneficia de reconsolidare gratuită a clădirilor din partea statului, potrivit unui program demarat la începutul lunii ianuarie de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).
Însă, pentru a beneficia reconsolidare pe banii statului, românii trebuie să respecte mai multe condiții impuse. Programul se va desfășura pe parcursul a patru ani, iar prin acesta este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice.
Românii își pot reconsolida clădirile pe banii statului
„Începând cu data de 3 ianuarie 2023, ora 10:00, solicitanții Programului au la dispoziție o perioadă de 60 de zile pentru a încărca, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, cererea de finanțare, însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice și de raportul de audit energetic, în cazul în care aceștia solicită finanțare integrată”, potrivit MDLPA.
Însă, cei care sunt interesați de acest program trebuie să știe că odată consolidate cu bani de la stat, clădirile nu pot fi vândute timp de 25 de ani, în cazul spațiilor cu destinația de locuință, și timp de zece ani, în cazul spațiilor cu altă destinație, decât dacă se rambursează integral banii primiți pentru consolidare.
De asemenea, prin acest program , firmele și persoanele fizice pot consolida cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.
A început verificarea clădirilor cu risc seismic
În urma cutremurelor din Turcia, autoritățile au început verificările clădirilor cu risc seismic ridicat. În plus, Nicolae Ciucă a solicitat ca pe baza măsurilor care au fost luate în Turcia și a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcții în zona unde s-a produs cutremurul să se verifice dacă au construit și în România. De asemenea, a cerut ca standardele din domeniul construcțiilor și calitatea materialelor să fie revizuite.
Ce este prevăzut în documentele din proiectele de construire trebuie să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate. Un comitet interinstituțional va fi constituit în acest scop. Astfel, în urma rezultatelor de pe teren se vor stabili măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituții în parte, potrivit antena3.ro.