Condițiile în care firmele pot primi fondurile speciale. Angajații sunt primii vizați

Condițiile în care firmele pot primi fondurile speciale. Angajații sunt primii vizați

Condițiile de lucru create de pandemia de coronaviru reașează normele de pe piața muncii.

Firmele care vor și îndeplinesc condițiile, pot să acceseze deja ajutorul financiar oferit de Guvern pentru reducerea timpului de lucru. Ca să poată aplica pentru aceste fonduri, care înseamnă decontarea de la stat a indemnizației Kurzarbeit, angajatorii trebuie să adopte decizii interne prin care să modifice temporar anumite aspecte contractuale și să opereze apoi și modificări în Revisal.

Reducerea timpului de muncă în conformitate cu dispozițiile OUG nr. 132/2020 seamănă cu suspendarea contractului de muncă în conformitate cu dispozițiile art. 52 alin (1) llit. c), salariatul beneficiind de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază corespunzător locului de muncă și salariul redus conform reducerii timpului de lucru, plătită inițial din fondul de salarii.

În același timp, art. 1 alin (1) din OUG 132/2020 derogă de la dispozițiile art. 112 alin (1) din Codul Muncii care prevede că „[p]entru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână”, conform siteului avocat.net

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce înseamnă „normă întreagă” și „norma de muncă”

Există situația în care, chiar dacă angajatorul decide să reducă timpul de muncă, acest lucru nu înseamnă că se modifică tipul contractului(tip normă – așa cum se regăsește în REVISAL) din normă întreagă în timp parțial.

Fiind vorba despre o măsură cu caracter temporar, ca urmare a deciziei unilaterale a angajatorului și reglementată printr-un act normativ care derogă de la norma generală în mod expres, durata normală nu va fi de 8/40, ci „normă întreagă legi speciale”.

Corectă este și varianta în care la „durată timp de muncă” alegem „timp parțial”, dar trebuie să alegem clar dacă vorbim de ore/zi sau ore/lună și indemnizația trebuie evidențiată ca fiind asimilată venitului salarial corespunzător unui contract cu normă întreagă.

„Normă întreagă” înseamnă timpul de muncă, iar „norma de muncă” se referă la cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea operațiunilor sau lucrărilor.